Tiedote 22.8.2017

Satelliitit havaitsivat Kanadan metsäpalosavuja Euroopassa

Satelliittien tekemien mittausten mukaan Kanadan metsäpalojen savut ovat ulottumassa Euroopan ylle. Savut eivät ole havaittavissa maanpinnalla.
Kuva: sampo.fmi.fi

Ilmatieteen laitoksen satelliittihavaintojen pohjata tekemistä aerosolikartoista näkyy, kuinka Kanadan metsäpaloista peräisin olevat savut saapuvat Euroopan ylle. Oheinen kartta näyttää tilanteen maanantaina 21. elokuuta. Nämä metsäpalojen savut kulkeutuvat yläilmakehässä, eivätkä ole havaittavissa maanpinnalla. Savuilla ei ole vaikutusta myöskään hengitysilmaan.

Kanadan metsäpalot ovat jatkuneet lähes koko kesän, mutta niiden voimakkuus ja siten päästöt ovat kasvaneet jatkuvasti. Myös säätila on suosinut savun kohoamista korkealle, jolloin voimakkaat länsivirtaukset ovat kuljettaneet savuja aina Eurooppaan saakka. Vastaava ilmiö havaittiin jo vuonna 2013, jolloin Coloradon metsäpalojen aerosolit saavuttivat Euroopan.

"Tämä kaukokulkeutuminen on hyvä esimerkki siitä, kuinka ilmakehään joutuvat päästöt vaikuttavat koko maapallolla vain muutamien päivien viiveellä - oli kyse sitten luonnollisista tai ihmisen aikaansaamista päästöistä", toteaa Ilmatieteen laitoksen tutkija Seppo Hassinen. Samalla tavoin leviävät niin tulivuorten tuhkapilvet kuin aavikoiden pöly kuin teollisuuden ja liikenteen aiheuttamat rikkidioksidi- ja typpipäästöt. Näillä voi olla paikallisesti suurikin vaikutus ilmanlaatuun ja siten ihmisten terveyteen.

Satelliittikuvat mahdollistavat lähes reaaliaikaisin päästöjen ja kulkeutumisen havainnoinnin. Ilmatieteen laitoksen http://sampo.fmi.fi -kartat ovat saatavissa noin 4-6 kertaa vuorokaudessa heti mittausten jälkeen ja ne kattavat Euroopan, Pohjoisen jäämeren ja Arktisen Kanadan.

Lisätietoja:

Tutkija Seppo Hassinen, puh. 029 539 4675, Seppo.hassinen@fmi.fi

Tutkija Iolanda Ialongo, puh. 044 011 2140, iolanda.ialongo@fmi.fi

http://sampo.fmi.fi