Tiedote 12.8.2017

Ilmatieteen laitos varoittaa erittäin voimakkaista ukkospuuskista sekä rajusta salamoinnista

Ilmatieteen laitos on antanut lauantaina 12.8. klo 18.55 vaaratiedotteen koskien erittäin voimakkaita ukkospuuskia.
Kuva: Ari-Juhani Punkka

Suomenlahdella sekä pääkaupunkiseudulla ja Itä-Uudellamaalla esiintyy parin lähitunnin aikana paikoin vaarallisen voimakkaita ukkospuuskia, jotka voivat aiheuttaa paikoin huomattavaa vahinkoa. Ihmisiä kehotetaan siirtymään sisätiloihin ja veneilijöitä kehotetaan varautumaan erittäin voimakkaisiin tuulen puuskiin ja rantautumaan mikäli mahdollista.

Vaaratiedotteet luetaan kaikilla radiokanavilla ja tarpeen mukaan ne näkyvät myös televisiossa.

Vaaratiedote tuo lisätietoa annettuun varoitukseen

Ilmatieteen laitos lähettää vaaratiedotteen, jos tapahtuma aiheuttaa hengen- tai terveysvaaran tai vaaran omaisuuden tuhoutumiselle tai vaurioitumiselle merkittävässä määrin. Ilmatieteen laitos antaa vaaratiedotteen, kun sen avulla voidaan antaa tarkempaa tietoa kuin varoituksella, ja voimakas sääilmiö iskee parin lähitunnin aikana tai on jo tietoa tuhoista. Lisäksi pitää ilmiön olla hyvin voimakas. Tällaisia sääilmiöitä ovat mm. voimakkaimmat kesäiset rajuilmat ja matalapaineisiin liittyvät kaikkein voimakkaimmat myrskytuulet.

Ilmatieteen laitos on antanut aiemmin vaaratiedotteita yhden kerran vuonna 2013 (27.6.2013 Elviira-myrsky), yhden kerran vuonna 2011 (26.12.2011 Tapani-myrsky) sekä 9 kertaa vuonna 2010 (loppukesän myrskyt). Vuosina 2014 – 2016 vastaavia tiedotteita ei annettu lainkaan.

Tilannetta seurataan Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Lisätietoa:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min+pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600(4,01 e/min + pvm)

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Toimintaohjeita ukkospuuskien varalta: http://ilmatieteenlaitos.fi/toimintaohjeita-ukkospuuskissa

Suojautuminen salamalta: http://ilmatieteenlaitos.fi/suojautuminen-salamalta