Tiedote 2.11.2020

Lokakuu oli lähes koko maassa harvinaisen lämmin ja monin paikoin sateinen

Lokakuu oli yli kaksi astetta tavanomaista lämpimämpi. Erityisesti kuukauden alku ja loppu olivat lämpimiä. Pohjoiseen satoi kuukauden keskivaiheilla monin paikoin ensilumi.
Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan lokakuu oli lähes koko maassa harvinaisen lämmin. Näin lämpimiä lokakuita esiintyy keskimäärin kerran 10–20 vuodessa. Kuukauden keskilämpötila vaihteli etelärannikon noin 10 asteesta Pohjois-Lapin vajaaseen kahteen plusasteeseen. Keskilämpötilan poikkeama pitkän ajan keskiarvoista (1981–2010) oli lähes koko maassa 2,5 asteen tietämillä.

Kuukauden alkupuolisko oli hyvin lämmin, kun taas kuukauden puolivälin jälkeen oli noin viikon kestänyt tavanomaista kylmempi jakso. Tällöin maan pohjoisosaan satoi monin paikoin ensilumi. Paikoin lunta tuli myös maan keskiosassa. Lokakuun lopussa lämpötilat kohosivat jälleen vuodenaikaan nähden korkeisiin lukemiin. Kuun lopussa lunta havaittiinkin merkittäviä määriä enää pohjoisimmassa Lapissa.

Kuukauden ylin lämpötila oli kuun 5. päivä Kouvolan Anjalassa mitattu 18,7 astetta. Alin lämpötila, -20,5, mitattiin puolestaan Enontekiön lentoasemalla kuun 31. päivä.

Lokakuu oli sateinen

Lokakuu oli myös lähes koko maassa tavanomaista sateisempi. Maan keski- ja pohjoisosassa kuukausi oli paikoin jopa poikkeuksellisen sateinen. Ainoastaan Pohjois-Lapissa sademäärät jäivät paikoin tavanomaista pienemmiksi. Kuukauden suurin sademäärä, 153,9 millimetriä, mitattiin Tornion Torpissa. Vähiten satoi Inarin Kirakkajärven havaintoasemalla, missä sademäärä oli 26,7 millimetriä. Suurin vuorokautinen sademäärä, 33,0 millimetriä, mitattiin kuukauden 17. päivä Kemijärven lentokentän havaintoasemalla.

Lisätietoja:

Ilmastotilastoja Syyssään tilastoja

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm) Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)

Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen silloin, kun sääilmiön tilastollinen esiintymismahdollisuus on keskimäärin kolme kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin. Harvinaiseksi sääilmiötä kutsutaan, kun sen esiintymistiheys on harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

SääLokakuuIlmastotilasto