Tiedote 30.5.2024

Valmistujaisia vietetään helteisessä säässä suuressa osassa maata

Lämpötila voi kohota maan etelä- ja keskiosan sisämaassa lähelle 30 astetta. Sade- ja ukkoskuuroihin on syytä varautua lauantaina iltapäivällä.
Kuva: Pixabay.

Ilmatieteen laitoksen 30. toukokuuta tekemän ennusteen mukaan koulujen päättäjäispäivä lauantai alkaa laajalti aurinkoisessa säässä, lähinnä Pohjois-Lapissa pilvisyys on runsaampaa ja siellä esiintyy sadekuuroja. Lämpötila on jo aamukahdeksalta yli 20 astetta, ainoastaan Lapissa jäädään tämän alle.

Sade- ja ukkoskuuroja alkaa kehittyä taivaalle lauantaina puolenpäivän jälkeen. Vaikka suuressa osassa maata on lauantaina mahdollisuus sade- ja ukkoskuuroille, ei läheskään kaikkialla lopulta sada. Pienimmät todennäköisyydet sateelle on Perämeren rannikkoseudulla sekä Saimaan ympäristössä. Iltaa kohti mentäessä sää poutaantuu lähes koko maassa.

Tuuli on pääosin heikkoa, muuta voimakkaimpien kuurosateiden yhteydessä voi esiintyä pienialaista vahinkoa aiheuttavia puuskia lähinnä maan länsiosassa.

Lämpötila kohoaa lauantaina hellelukemiin Etelä-Lappia myöten, tosin meri viilentää lämpötiloja rannikkoseuduilla. Korkeimmillaan lämpötila voi kohota maan etelä- ja keskiosan sisämaassa lähelle 30 astetta. Sadekuurojen yhteydessä on selvästi viileämpää. Pohjois-Lapissa lämpötila jää alle 20 asteeseen.

"Valmistujaisjuhlia vietetään monin paikoin aurinkoisessa ja melko tukalankin lämpimässä säässä. Pitäisin ulkojuhlijoiden takataskussa kuitenkin valmiuden siirtyä tarvittaessa sisätiloihin, mikäli sadekuuro mahdollisine puuskineen sattuu osumaan kohdalle", sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Pauli Jokinen.

Maastopalovaroitus on todennäköisesti voimassa koko maassa Keski- ja Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Varoituksen ollessa voimassa on avotulen teko kielletty.

Ensi viikolle mentäessä sää viilenee koko maassa.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta: 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)

SääKevätToukokuuValmistujaisetHelle