Tiedote 30.9.2020

Ilmanlaadun mittausasema Ilomantsissa uusittiin

Uudistukset varmistavat ilmanlaadun seurannan Pohjois-Karjalan tausta-alueella kaukana liikenteen, energiantuotannon ja teollisuuden aiheuttamista päästöistä vuosiksi eteenpäin.
Uudistettu ilmanlaadun seuranta-asema Ilomantsin Pötsönvaarassa. Kuva: Jussi Paatero

Ilmatieteen laitos on uusinut Ilomantsin Pötsönvaarassa sijaitsevan ilmanlaadun seuranta-aseman. 1990-luvulla rakennettu mittausasema kärsi vesivahingoista, eikä se muutenkaan vastannut enää nykyisiä työturvallisuusvaatimuksia. Nyt mittausasema on uusittu, ja sinne on rakennettu uusi, nykyvaatimukset täyttävä sähkölinja. Asemalle on hankittu uudet rikkidioksidia ja otsonia mittaavat instrumentit.

”Uudistukset varmistavat ilmanlaadun seurannan Pohjois-Karjalan tausta-alueella kaukana liikenteen, energiantuotannon ja teollisuuden aiheuttamista päästöistä vuosiksi eteenpäin”, sanoo tutkimuspäällikkö Jussi Paatero Ilmatieteen laitokselta.

Asema toimii puhtaan ilman referenssiasemana myös Karjalan tasavallan puolella.

Ilmanlaatuasema uusittiin osana Petroskoissa sijaitsevan Energiatehokkuuden keskuksen koordinoimaa hanketta "KA5016 Joint cross-border environmental monitoring system (ECO-Bridge)". Hanketta on rahoittanut Euroopan unionin, Suomen ja Venäjän yhteinen Karelia CBC -ohjelma. Hankkeen yhteydessä on kehitetty etenkin pintaveden laadun seurantaa ilmanlaadun seurannan lisäksi. Hankkeessa ovat olleet mukana Energiatehokkuuden keskuksen ja Ilmatieteen laitoksen lisäksi Suomen ympäristökeskus, Arbonaut Oy ja Roshydrometin Petroskoin yksikkö.

Lisätietoja:

Teematietoa ilmanlaadusta

Tutkimuspäällikkö Jussi Paatero, Ilmatieteen laitos, puh. 029 539 5495, jussi.paatero@fmi.fi

IlmanlaatuMittausasemaIlomantsi