Tiedote 19.9.2023

Matalapaine tuo Suomeen vaarallisen voimakkaita tuulenpuuskia ja runsasta sadetta

Voimakas matalapaine kulkee keskiviikkona Suomen yli ja voimistaa tuulta lähes koko maassa. Lisäksi erityisesti maan pohjoisosassa sataa runsaasti. Keski- ja Pohjois-Lapissa osa sateesta tulee räntänä tai lumena, mikä voi muuttaa ajokelin erittäin huonoksi.
Kuva: Adobe Stock.

Ilmatieteen laitoksen 19. syyskuuta tekemän ennusteen mukaan jo tänään tiistaina Lapissa sataa runsaasti vettä, illalla myös lunta tai räntää. Etelänpuoleinen tuuli voimistuu suuressa osassa maata.

Keskiviikkona maan etelä- ja itäosassa esiintyy vaarallisen voimakkaita lounaistuulen puuskia, jotka puhaltavat yli 20 metriä sekunnissa. Muuallakin maassa puuskissa tuulee yleisesti yli 15 metriä sekunnissa.

"Voimakas tuuli kaataa puita ja aiheuttaa sähkökatkoja. Tilanteeseen kannattaa varautua esimerkiksi ottamalla irtaimistoa talteen pihalta", sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Heikki Sinisalo.

Keski- ja Pohjois-Lapissa tuulee koillisesta, ja kovimmat puuskat ylittävät sielläkin 15 metriin sekunnissa. Tiistain ja keskiviikon kokonaissademäärä yltää pohjoisessa laajalti 20–40 millimetriin, paikoin sataa enemmänkin. Keski- ja Pohjois-Lapissa lämpötila on etenkin keskiviikon vastaisena yönä nollan tuntumassa, ja siellä sateesta melko suuri osa voi tulla lumena ja räntänä. Ajoteille voi kertyä lunta tai sohjoa.

Maan etelä- ja keskiosassa sademäärät ovat vähäisempiä, mutta Varsinais-Suomesta Kainuuseen ulottuvalla alueella voi sataa 15–30 millimetriä vettä.

Tuuli heikkenee koko maassa keskiviikkoiltaan mennessä, ja samalla sadealue väistyy maan etelä- ja keskiosan yltä itään. Maan pohjoisosassa epävakainen sää jatkuu vielä torstaina.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset

Toimintaohjeita myrskypuuskiin

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)

MyrskyVaroitusSää