Tiedote 15.2.2024

Talvilomakausi alkaa sateisena, menoliikenteessä syytä varautua huonoon ajokeliin

Suomeen saapuva sadealue tuo tullessaan runsasta lumisadetta ja jäätäviä sateita. Lunta on tällä hetkellä monin paikoin 10‒30 senttimetriä tavanomaista enemmän.
Kuva: Shutterstock.

Ilmatieteen laitoksen 15.2. tekemän ennusteen mukaan talvilomakausi alkaa sateisissa merkeissä. Huomenna perjantaina iltapäivällä Suomen länsiosaan saapuu matalapaine, johon liittyy voimakas sadealue. Sadealue liikkuu maan yli itään, ja samalla lämpötila kohoaa maan etelä- ja keskiosassa plussan puolelle. Sateet väistyvät Suomesta lauantaina iltapäivällä, jolloin sää pakastuu uudelleen.

Sadetta saadaan monissa eri olomuodoissa: sade alkaa lumena, mutta muuttuu varsinkin maan eteläosassa nopeasti vedeksi. Varsinkin perjantai-iltana esiintyy monin paikoin myös jäätävää vesisadetta. Maan keskiosassa lunta voi kertyä lauantai-iltaan mennessä paikoin yli 20 senttimetriä.

"Talviloman menoliikenteessä on maan etelä- ja keskiosassa syytä varautua erittäin huonoon ajokeliin runsaan lumi- ja räntäsateen sekä jäätävän vesisateen vuoksi. Pohjoisessa sateet jäävät vähäisemmiksi", sanoo päivystävä meteorologi Tuukka Keränen Ilmatieteen laitokselta.

Sunnuntai on suuressa osassa maata poutainen ja aurinkoinenkin päivä. Lämpötila on pakkasella koko maassa, lounaan nollan asteen tuntumasta Lapin noin 10 pakkasasteeseen.

Ensi viikon ennusteissa lauhtuvaa

Viikonvaihteen jälkeen lämpötila voi kohota ajoittain maan etelä- ja keskiosassa nollan yläpuolelle. Muuten lämpötila vaihtelee enimmäkseen nollan ja ‒10 asteen välillä.

Sään ennustettavuus heikkenee ensimmäisen talvilomaviikon loppupuoliskolla.

"Tämän hetken ennusteissa näkyy merkkejä siitä, että ensi viikon loppupuoli on melko lauha ja epävakainen. Lisää lunta voi siis olla odotettavissa, etelässä mahdollisesti myös vettä", kertoo meteorologi Tuukka Keränen.

Viikkoennusteessa viikko 8 näyttää viimeisimmässä ennusteessa koko maassa keskimääräistä lauhemmalta.

Kainuussa on eniten lunta

Lunta on tällä hetkellä maan lounaisosan noin 15 senttimetristä Kainuun vaaramaan lähes metriin. Pitkän ajan keskiarvoon nähden lunta on Lappia lukuun ottamatta 10‒30 senttimetriä tavanomaista enemmän. Lapissa ollaan lähempänä keskimääräisiä ajankohdan arvoja.

Viikolla 8 eli ensimmäisellä talvilomaviikolla päivän ylimmät lämpötilat ovat tyypillisesti lounaisrannikolla lähellä nollaa, Lapissa –5:n ja –7 asteen tienoilla. Aurinkoisina, heikkotuulisina päivinä auringon lämmittävän vaikutuksen huomaa jo etenkin etelässä. Yöt voivat olla edelleen hyvin kylmiä. Lapissa lämpötila laskee öisin tyypillisesti –15 asteen kylmemmälle puolelle. Etelässä yön alin lämpötila on yleensä noin –5 asteessa.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset

Talvilomaviikkojen sää

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

SääTalvilomaHelmikuuTalvi