Tiedote 8.6.2017

Viimeiset jäät sulivat Itämereltä vasta kesäkuussa

Ilmatieteen laitoksen Jääpalvelun toiminta on päättynyt jäätalven 2016 - 2017 osalta. Päättynyt jäätalvi oli tilastojen valossa leuto, vaikka viimeinen jäätiedotus tehtiin vielä kesäkuun puolella.
Kuva: Eija Vallinheimo

"Vaikka jäätä ei Itämerellä ollut viime jäätalvena kovinkaan laajasti, niin ahtautuneet jääkentät ja jään reunan sohjovyöt tekivät talvesta merenkulullisesti melko vaikean. Tällaiset talvet tulevat olemaan entistä yleisimpiä tulevaisuudessa", sanoo Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio.

Jäätalven huippu koettiin 12. helmikuuta, jolloin jäätä oli enimmillään 88 000 km²:n alueella. Jäätalven huippukohdassa 12.2. jäätä oli lähes kaikkialla Perämerellä ja Merenkurkussa sekä kaikkialla Suomen rannikkoalueilla. Suomenlahdella Loviisasta itään jäätä oli myös ulapalla. "Talven mittaan oli joitakin lyhyitä kylmiä jaksoja, jotka saivat jään määrän lisääntymään. Kylmiä jaksoja seuranneet lauhat jaksot ja etelänpuoleiset tuulet työnsivät jäät kuitenkin aina kasaan. "Tämän takia jäällinen alue ei pääsyt laajentumaan ja sillä tavoin mitaten jäätalvi jäi leudoksi", jääasiantuntija Jouni Vainio selittää.

Taakse jäänyt jäätalvi alkoi varhain mutta päättyi myöhään

Marraskuun alun kylmä jakso sai jään lisääntymään. Liikennevirasto antoi Perämeren pohjoisosaan ensimmäiset liikennerajoitukset, jotka astuivat voimaan 12.11.2016. Liikennerajoitusten myötä Jääpalvelu aloitti jäätiedotukset jo 10.11.2016. Marraskuun loppupuoli oli kuitenkin leuto ja ensimmäistä jäänmurtajaa tarvittiin Perämerellä vasta joulukuun ensimmäisen kolmanneksen lopussa. Ilmatieteen laitoksen Jääpalvelu siirtyikin päivittäiseen jäistä tiedottamiseen joulukuun 8. päivänä, mikä on pari päivää keskimääräistä myöhemmin.

Talvi jatkui Perämerellä melko pitkään ja ensimmäistä kertaa sitten talven 2000 viimeinen jääkartta julkaistiin kesäkuun puolella – noin viikon verran keskimääräistä myöhemmin. Toisaalta sata vuotta sitten, jäätalven 1917 viimeiset jäät sulivat Perämereltä Raahen edustalta vasta 6. päivänä heinäkuuta.

Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla julkaistu uusi Merisää-karttapalvelu

Jäätilanteen kehittymistä seurataan Jääpalvelussa talviaikaan päivittäin. Tästä päivästä eteenpäin Ilmatieteen laitoksen Meripalvelut jatkaa aallokon ja vedenkorkeuden seurantaa ja aloittaa taas lokakuussa meriveden jäähtymisen seurannan. "Uudella merisää-palvelulla voi katsella sekä havaintoja että ennusteita Itämereltä. Havaintoasemina ovat Ilmatieteen laitoksen rannikko- ja järvisääasemat, aaltopoijut, lämpötilapoijut ja mareografit. Lisäksi sadetutkasivulta tuttu sadetutka ja sade-ennuste ovat myös mukana", kertoo ryhmäpäällikkö Antti Kangas.

Torstaina kesäkuun 8. päivänä vietetään YK:n Maailman merien päivää (World Ocean's Day). Tänä vuonna päivän teema on "Meidän meremme, meidän tulevaisuutemme".

Lisätietoja:

Jääasiantuntija Jouni Vainio, puh. 041 5015 359, jouni.vainio@fmi.fiRyhmäpäällikkö Antti Kangas, puh. 040 867 8838, antti.kangas@fmi.fi

Uusi merisää-palvelu: http://www.ilmatieteenlaitos.fi/merisaa