Tiedote 20.6.2011

Juhannuksena sataa yleisesti

Juhannuksena Suomi kuuluu matalapaineen alueeseen ja useampikin sadealue liikkuu maan yli.
Kuva: Eija Vallinheimo

Juhannusaattona sadekuuroja tulee yleisesti. Paikoin sade voi olla jatkuvampaakin, välillä on myös poutaisia hetkiä. Ukkoset ovat myös mahdollisia.Sateessa lämpötila on alle 15 astetta, mutta poutaisina ja selkeämpinä aikoina lämpötila kohoaa 15 ja 20 asteen välille. Juhannusyönä lämpötila on 10 asteen tienoilla. Myös juhannuspyhinä, lauantaina ja sunnuntaina, sää on aaton kaltaista ja lämpötila pysyttelee samoissa lukemissa.

Sää on viime aikoina ollut niin sateista ja tällä viikollakin sateita tulee sen verran yleisesti, että kokkoja voitaneen polttaa koko Suomessa. Juhannusaattoa koskevat metsäpalovaroitukset annetaan juhannusaattona klo 12.Juhannus poutainen keskimäärin joka toinen tai kolmas vuosi

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan päivän ylin lämpötila on juhannuksen tienoilla 20 asteen yläpuolella, Lapissa 20 asteen tienoilla. Hellelukemia mitataan keskimäärin joka neljäs tai viides vuosi, Lapissa ja rannikolla vielä harvemmin.Tilastojen mukaan keskimäärin joka toinen tai kolmas juhannus on poutainen ja aurinkoinen. Toisaalta kesäiseen tapaan sade- ja ukkoskuurot ovat myös mahdollisia. Suurimmat juhannuksena mitatut sademäärät ovat yli 70 millimetriä.

Vuosi sitten juhannusta vietettiin melko lämpimässä, mutta paikoin epävakaisessa säässä

Juhannusaattona maan lounaisosasta kohti koillista matkasi melko kapea sadealue, jossa vettä tuli hetkittäin runsaasti, mutta muualla oli pääosin poutaista. Juhannuspäivänä sade- ja ukkoskuuroja esiintyi monin paikoin, mutta rannikoilla sää oli pääosin poutaista.

Juhannusaatto oli maan keski- ja pohjoisosissa tavanomaista lämpimämpi ja etelässä oltiin lähellä ajankohdan keskiarvoja. Hellelukemia mitattiin paikoin Pohjanmaan maakunnissa sekä Kainuussa.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,98 e/min+pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600(3,98 e/min + pvm)Kesäkuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/kesakuuJuhannuksen säätilastot: (http:// http://ilmatieteenlaitos.fi/juhannus)Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset