Tiedote 28.5.2014

Viikonlopun juhlia vietetään viileässä ja epävakaisessa säässä

Sää viileni vuorokauden aikana 25.-26.5. harvinaisen nopeasti. Lakkiaislauantaita vietetään vielä viileässä ja sateiden sävyttämässä säässä, mutta sunnuntaina sää alkaa jälleen lämmetä.
Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen keskiviikkona 28.5. tekemän ennusteen mukaan helatorstai on maan etelä- ja keskiosissa pilvinen, sateinen ja melko tuulinen. Eniten vettä sataa maan kaakkoisosasta maan keskiosiin ulottuvalla alueella. Pohjoisessa helatorstai on poutainen ja monin paikoin myös aurinkoinen.

Perjantaina pilvinen ja epävakainen sää jatkuu edelleen suuressa osassa maata. Eniten vettä sataa tällöin maan itäosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Lapissa on edelleen osin aurinkoista ja myös maan lounaisosassa pilvipeite paikoin rakoilee.

Lakkiaislauantaina jatkuvimmat sateet näyttäisivät siirtyvän Lappiin, mutta myös muualla maassa tulee edelleen monin paikoin sadekuuroja. Myös sunnuntaina sade- tai ukkoskuuroja tullee vielä melko yleisesti.Lämpötilat ovat sateisilla alueilla etenkin torstaina ja perjantaina alle 10 astetta, poutasäässä päivän ylimmät lämpötilat ovat koko maassa noin 15 asteessa. "Sunnuntaina sää hieman lämpenee", toteaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Henri Nyman. Tilastollisesti päivän ylin lämpötila on toukokuun lopussa maan kaakkoisimmassa osassa 18 - 20 astetta, kun taas pohjoisimmassa Lapissa se on 8 -10 astetta.

Sää viileni vuorokaudessa yli 20 astetta

Viime sunnuntaina lämpötilat laskivat nopeasti hellelukemista. Suurin vuorokautinen lämpötilan lasku koettiin Ilomantsin Pötsönvaarassa, kun päivän ylin lämpötila eli klo 9-21 mitattu ylin lämpötila oli siellä vielä sunnuntaina 25.toukokuuta 26,9 astetta mutta seuraavana päivänä enää vain +3,9 astetta eli 23,0 astetta alempi.  Tätä enemmän lämpötila on laskenut vuorokaudessa toukokuussa Suomessa vuodesta 1959 alkaen tarkasteltuna ainoastaan kerran eli vuonna 1981 Pellossa, jossa lasku oli 23,3 astetta.

27. toukokuuta päivän ylin mitattu lämpötila mitattiin Kaskisissa (12,2 astetta). Yleisesti maan etelä- ja keskiosassa ylin lämpötila jäi 6 ja 10 asteen välille. Viimeksi koko maan ylin lämpötilat on toukokuun lopussa jäänyt näin alhaiseksi 27. ja 31. toukokuuta vuonna 1977. Paikkakuntakohtaisesti eilistä päivää koleampia lukemia on toki mitattu tämän jälkeenkin.

Ilmatieteen laitoksen verkkosivulla ilmoitetut päivittäiset ylimmät ja alimmat lämpötilat on mitattu vuorokauden pituiselta ajalta eli kesäaikana edellisillasta klo 21 kyseisen päivän iltaan klo 21. Tällöin lämpötilan laskiessa ylimmät lämpötilat tulevat edellisen päivän puolelta.

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

Kuukausitilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/kuukausitilastot

Sää on harvoin poikkeuksellinen. Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen ainoastaan, kun sääilmiön tilastollinen esiintymismahdollisuus on keskimäärin kolme kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin. Harvinaiseksi kutsutaan, kun sääilmiön esiintymistiheys on harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. http://ilmatieteenlaitos.fi/saa-on-harvoin-poikkeuksellinen