Tiedote 1.2.2017

Sää- ja tulvavaroitukset uudesta palvelusta nyt viidelle vuorokaudelle

Ilmatieteen laitos tarjoaa entistä enemmän ja tarkempaa varoitustietoa ottamalla käyttöön viiden vuorokauden varoituskartat. Varoitusten pidempi aikajakso mahdollistaa vaarallisiin säätilanteisiin varautumisen entistä aikaisemmin ja lisää kansalaisten turvallisuutta. Uutena varoituslajina palveluun on lisätty Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tulvavaroitukset.

Ilmatieteen laitoksella aikaisemmin käytössä ollut 24 tunnin varoitusaika laajenee viiden vuorokauden mittaiseksi. Kustakin varoituslajista on nähtävillä nyt tarkemmin aika, jolloin varoitus on voimassa. Varoituksissa noudetaan koko varoitusjaksolla liikennevaloperiaatetta. Vihreä väri tarkoittaa että varoituksia ei ole voimassa ja punainen väri kertoo erittäin vaarallisesta ilmiöstä.

Uudistuksen yhteydessä erillisistä, 2 – 5 vuorokauden päähän ulottuvista ennakkovaroituksista luovutaan. "Uskon, että muutokset lisäävät turvallisuutta, kun kansalaiset voivat ennakoida vaarallisia tai haitallisia ilmiöitä aiempaa tarkemmin", toteaa Ilmatieteen laitoksen Sää- ja turvallisuuskeskuksen päällikkö Anssi Vähämäki.

Palvelussa mukana nyt myös SYKEn vesistötulvavaroitukset

Varoituspalvelun avulla on nyt mahdollista seurata myös SYKEn tuottamia vesistöjen tulvavaroituksia. Tulvavaroituksista varoituskartalla näkyvät vain vaaralliset ja hyvin vaaralliset tulvatilanteet eli oranssit ja punaiset vaaratasot. "Vesistöjen tulvavaroitukset perustuvat SYKEn reaaliaikaiseen vesitilannepalveluun" kertoo SYKEn vesikeskuksen palvelupäällikkö Markku Maunula.

Uudistuvan varoituspalvelun parannuksia

Verkkosivujen varoituspalvelussa käyttäjä voi tarkastella yksitellen kiinnostavan päivän varoituksia. Halutessaan käyttäjä voi myös itse valita varoituslajit, joita haluaa varoituskartalla tarkastella. Karttaa voi myös zoomata. Palvelun keskeiset osat ja ominaisuudet ovat käytettävissä kaikilla päätelaitteilla älypuhelimista pöytäkoneisiin.

Uudessa varoituspalvelussa tekstimuotoiset varoitukset kerrotaan alueittain. Lisäksi varoituspalvelussa kerrotaan myös varoitettavan ilmiön mahdollisista vaikutuksista. "Jos esimerkiksi Satakuntaan annetaan keltaisen tason tuulivaroitus, varoituksen yhteydessä kerrotaan mitä vaikutuksia tämän kaltaisella tuulella yleensä on. Tuulen voidaan esimerkiksi ennustaa kaatavan yksittäisiä puita laajalla alueilla ja aiheuttavan lyhyitä sähkökatkoja", kertoo Ilmatieteen laitoksen Turvallisuussääpäivystyksen ryhmäpäällikkö Ari-Juhani Punkka.

Uudistunut varoituspalvelu otetaan ensimmäisenä käyttöön Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla ja asiakkaille räätälöidyissä palveluissa. Kevään aikana uusi varoituskartta lisätään myös Ilmatieteen laitoksen Sää-sovellukseen. Lisäksi Ilmatieteen laitoksen ja SYKEn yhteinen Tulvakeskus tekee palvelusta www.tulvakeskus.fi-sivulle oman version, jossa näytetään vain tulviin liittyvät varoitukset.

Lisätietoa:Voimassa olevat varoituksetLisätietoa Ilmatieteen laitoksen varoituksistaSYKEn Vesistöennusteet ja tulvavaroitukset –palvelu

ryhmäpäällikkö Ari-Juhani Punkka, Ilmatieteen laitos, puh. 029 539 3630, ari-juhani.punkka@fmi.fiPalvelupäällikkö Markku Maunula, Suomen ympäristökeskus, puh.  029 525 1420, markku.maunula@ymparisto.fi