Tiedote 1.6.2021

Toukokuussa koettiin hellettä ja reippaita sateita

Kevääseen osui niin kylmiä kuin lämpimiäkin jaksoja, jotka tasoittivat maalis-toukokuun keskilämpötilan lähelle pitkän ajan keskiarvoja. Kevät oli hyvin sateinen.
Kuva: Anni Simola

Toukokuun keskilämpötila vaihteli etelän noin +10 asteesta Pohjois-Lapin noin +2 asteeseen. Kuukauden keskilämpötila oli suuressa osassa maata lähellä pitkän ajan keskiarvoja. Idässä oli paikoin hieman tavanomaista lämpimämpää, kun taas Lapissa hieman tavanomaista kylmempää.

Toukokuun ylin lämpötila, 30,8 astetta, mitattiin kuukauden 19. päivä Ilomantsin Pötsönvaarassa. Lukema on hyvin lähellä toukokuun lämpötilaennätystä, 31,0 astetta, joka on mitattu 30.5. ja 31.5. vuonna 1995 Lapinjärven Ingermaninkylässä. Uusia toukokuun asemakohtaisia lämpötilaennätyksiä mitattiin kuun 19. päivä lisäksi Pohjois-Karjalassa Lieksassa (30,2 astetta) ja Tohmajärvellä (29,6 astetta).

Toukokuussa mitattiin yhteensä viisi hellepäivää. Maan itäosassa sekä maan keskivaiheilla hellepäiviä oli kahdesta kolmeen, mikä on harvinaisen paljon. Vieremän Kaarakkalassa hellettä mitattiin neljänä päivänä, mikä on ajankohtaan nähden poikkeuksellisen paljon. Keskimäärin toukokuussa on yksi hellepäivä.

Kuukauden alin lämpötila, -15,1 astetta, mitattiin kahdella eri havaintoasemalla, kuun 2. päivä Enontekiön Näkkälässä ja kuun 6. päivä Kilpisjärven kyläkeskuksessa.

Toukokuun sademäärät vaihtelivat vajaan 20 ja reilun 120 millimetrin välillä. Suuressa osassa maata kuukausi oli harvinaisen tai poikkeuksellisen sateinen, eli näin sateista toukokuussa on keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa tai harvemmin. Etenkin maan eteläosassa mitattiin useita uusia asemakohtaisia sademääräennätyksiä. Kuukauden suurin sademäärä, 122,8 millimetriä, mitattiin Nokian Tottijärvellä. Vähiten kuukauden aikana satoi Enontekiön Kilpisjärven kyläkeskuksessa, 16 millimetriä.

Kevät oli hieman keskimääräistä lämpimämpi ja sateinen

Kevään, eli maalis-toukokuun, keskilämpötila vaihteli maan lounaisosan noin viidestä plusasteesta Pohjois-Lapin reiluun kahteen pakkasasteeseen. Keskilämpötila oli koko maassa lähellä tavanomaista tai hieman tavanomaista korkeampi. Kevääseen osui niin kylmiä kuin lämpimiäkin jaksoja, jotka tasoittivat keskilämpötilan lähelle pitkäaikaisia keskiarvoja.

Kevään aikana satoi eniten Hämeenlinnan Pirttikoskella, 202,2 millimetriä. Vähiten satoi Utsjoen Kevolla, 56,6 millimetriä. Suuressa osassa maata kevään sademäärät olivat harvinaisen, paikoin jopa poikkeuksellisen suuria, eli näin sateista keväällä on keskimäärin kerran 30 vuodessa tai harvemmin.

Lisätietoja:

Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen, kun sääilmiön tilastollinen esiintymismahdollisuus on keskimäärin kolme kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin. Harvinaiseksi ilmiötä kutsutaan, kun sen esiintymistiheys on harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Ilmastotilastoja Ilmatieteen laitoksen sivuilla

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

ToukokuuKevätSääIlmasto