Tiedote 30.6.2024

Maanantaina runsaita sateita ja mahdollisesti vaarallista ukkosta

Lauantaiseen Pekka-rajuilmaan liittyi voimakkaita ukkospuuskia. Maanantaiksi Suomeen saapuva matalapaine tuo uusia sateita ja ukkosia.
Kuva: Adobe Stock

Matalapaine saapuu maanantain vastaisena yönä lounaasta Suomeen ja tuo mukanaan runsaita sateita suureen osaan maata sekä mahdollisesti vaarallisen voimakkaita ukkospuuskia maan kaakkoisosaan. Sade alkaa jo sunnuntai-illan aikana maan länsiosassa ja leviää yön mittaan kohti itää ja pohjoista. Yön ja maanantaipäivän kuluessa vettä sataa maan etelä- ja keskiosassa sekä Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa laajalti 15–30 millimetriä, paikoin jopa jonkin verran enemmän. Sadetta voi kertyä lyhyessä ajassa niin runsaasti, että taajamatulvat ovat mahdollisia. Maan etelä- ja itäosassa sateet tullevat suurelta osin sade- ja ukkoskuuroina, kun taas lännessä ja maan keskiosassa runsaampi sade voi jatkua pitkään. Maan kaakkoisosassa, etenkin Etelä-Karjalassa, vaarallisen voimakkaat ukkospuuskat ovat mahdollisia. ”Sadekuuroennusteen epävarmuus kuitenkin hankaloittaa myös ukkospuuskien ennustamista, sillä voimakkaat puuskat edellyttävät auringonpaistetta. Jos kaakossa on päivällä pilvistä ja sateista, voimakkaita ukkoskuuroja ei todennäköisesti synny”, sanoo meteorologi Heikki Sinisalo Ilmatieteen laitokselta.

Maanantai-iltana sää alkaa poutaantua etelästä alkaen. Päivälämpötilat ovat koko maassa yleisesti 20 asteen molemmin puolin, mutta kaakossa auringonpaiste voi nostaa lämpötilan selvästi hellerajan yläpuolelle.

Pekka-rajuilmaan liittyi voimakkaita ukkospuuskia

Lauantaina 29. kesäkuuta maan keski- ja pohjoisosan yli itään liikkui kylmä rintama, johon liittyi voimakkaita ukkospuuskia. Etelä-Savosta Meri-Lappiin ulottuvalla linjalla muodostui keskipäivän aikoihin ukkoskuuroalue, joka liikkui koilliseen ja saavutti itärajan alkuillasta. Alustavien tietojen mukaan rajuilman kovin havaittu puuska, 26,2 m/s, mitattiin Sotkamo Tuhkakylän havaintoasemalla kello 13.30 aikaan. Myös muualla Pohjois-Karjalasta Lappiin ulottuvalla alueella mitattiin yli 20 m/s puuskia.

Salamointi oli varsinkin Pohjois-Savon ja Kainuun alueella kovaa. Koko maassa havaittiin yhteensä noin 5600 maasalamaa. Sademäärät jäivät ukkoskuuroissa vähäisiksi: havaintoasemilla lauantain kokonaissademäärät olivat suurimmillaan noin 10-20 mm ja suurin tuntisade noin 10 mm. Ennen kylmän rintaman ylitystä lämpötila ehti nousta maan itäosasta Itä-Lappiin ulottuvalla alueella 29-30 asteeseen. Korkein lämpötila, 31,0 astetta, mitattiin Liperi Joensuun lentoasemalla.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset

Toimintaohjeita ukkospuuskiin

Suojautuminen salamalta

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)