Tiedote 12.1.2017

Talvimyrsky riepotteli Itämerta

Talvimyrsky on riepotellut lounaisia merialueita, jossa merkitsevä aallonkorkeus on ylittänyt 8 metriä. Korkein yksittäinen aalto on tuolloin noin 15 metriä. Aallonkorkeudet sivuavat aiempaa ennätystä.
Kuva: Bengt Wickstrom

Norjanmereltä saapunut voimakas matalapaine voimistui läntisillä ja lounaisilla merialueilla myrskyksi. Tuulet alkoivat voimistua jo eilen keskiviikkona 11.1. ja kovinta aallokko oli klo 22 - 07 välillä, jolloin merkitsevä aallonkorkeus ylitti 7 metriä. Aallokko on haitannut mm. laivaliikennettä. Lisäksi merivedenkorkeus on noussut korkealle Pohjanlahdella.

Merkitsevä aallonkorkeus ollut 8,2 metriä

Pohjoisella Itämerellä merkitsevä aallonkorkeus on aaltopoijun mittaustietojen mukaan ollut viime yönä 8,2 metriä. Korkein yksittäinen mitattu aalto oli noin 15 metriä. Lukema mitattiin Pohjoisella Itämeren aaltopoijulla keskiyön aikaan. Vastaaviin lukuihin on päästy mittaushistorian aikana kerran, joulukuussa 2004. Muilla merialueilla ei ollut yhtä kovaa aallokkoa.

"Näin korkea aallokko varsinaisen Itämeren pohjoisosassa mahdollistuu, kun tuuli puhaltaa riittävän pitkään etelästä. Tällöin pyyhkäisymatkaa on koko varsinainen Itämeren pituudelta. Tärkeää on myös se, että tuuli puhaltaa samasta suunnasta riittävän pitkän aikaa", sanoo Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Heidi Pettersson.

Tällä hetkellä myrskytuulet ovat jo rauhoittumassa. Kovimmin tuuli on puhaltanut tähän mennessä Ahvenanmerellä ja Selkämerellä, jossa on mitattu myrskylukemia eli vähintään 21 m/s olevia 10 minuutin keskituulia.

Lisätietoa:

Meriasiantuntija Antti Kangas, puh. 040 867 8838, antti.kangas@fmi.fi

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600(4,01 e/min + pvm)Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min+pvm)

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoituksetAallonkorkeus: http://ilmatieteenlaitos.fi/aallot-ja-vedenkorkeus

Mikä on merkitsevä aallonkorkeus?Merkitsevä aallonkorkeus lasketaan mitatusta aaltojen kokojakaumasta niin, että tulos vastaa kokeneiden merenkulkijoiden silmin arvioimaa aallokon korkeutta. Merkitsevä aallonkorkeus on likimain sama kuin aaltojen suurimman kolmasosan korkeuksien keskiarvo. Aallokon suurimman aallon korkeus on lähes kaksi kertaa merkitsevä aallonkorkeus.