Tiedote 24.2.2021

Odin-satelliitti 20 vuotta – kaksivuotiseksi suunniteltu satelliittihanke ylitti kaikki odotukset

Ruotsalainen Odin-piensatelliitti täytti 20 vuotta lauantaina 20.2.2021. Satelliitin alkuperäiseksi toiminta-ajaksi arvioitiin vain kaksi vuotta, joten satelliitti on ylittänyt odotukset kymmenkertaisesti ja osoittautunut suureksi menestykseksi. Satelliitin rakentamiseen osallistuivat Ruotsin lisäksi Suomi, Kanada ja Ranska.
Kuva: Rymdstyrelsen.

Odin laukaistiin 600 kilometrin korkeudelle Venäläisellä START-1-kantoraketilla Itä-Siperiasta Svobodnyn sotilastukikohdasta 20 vuotta sitten 20.2.2001. Odinin kyydissä on kaksi mittalaitetta: radiometri SMR sekä optinen spektrometri OSIRIS. Odin-satelliitin toteutuksessa hyödynnettiin hienosti monitieteellistä tutkimusyhteistyötä, sillä satelliittia on käytetty sekä tähtitieteellisiin mittauksiin että maapallon ilmakehän havainnointiin ja ilmastonmuutoksen tutkimiseen.

Yhtenäinen 20 vuoden mittausaikasarja on arvokas ilmastonmuutostutkimuksessa

Ilmatieteen laitos on osallistunut OSIRIS-spektrometrin datan analysointiin ja hyödyntänyt mittauksia keski-ilmakehän tutkimuksessa. OSIRIS mittaa ilmakehän korkeusjakaumia, muun muassa otsonia, typpidioksidia ja pienhiukkasia. Jatkuvat mittaukset 20 vuoden ajalta varmistavat yhtenäisen aikasarjan, joka on ainutlaatuinen, kun tutkitaan otsonikadosta toipumista ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia keski-ilmakehässä.

OSIRIS-mittauksia hyödynnetään tällä hetkellä Euroopan unionin Copernicus-ilmastopalvelussa ja ilmaston tilaa kuvaavissa raporteissa sekä seurattaessa Montrealin protokollan vaikutuksia otsonikerroksen toipumiseen. OSIRIS-mittausten muodostaman mittausaikasarjan avulla on voitu todeta, että keski-ilmakehän yläosassa otsonikerroksen kato on odotetusti pysähtynyt ja otsonikerros lähtenyt palautumaan.

Odin-satelliittihankkeessa Suomella oli ensimmäistä kertaa vastuurooli

Odin-hanke on ollut ensimmäinen piensatelliittihanke, jossa Suomella on ollut vastuullinen rooli. Hanke perustui Business Finlandin edeltäjän Tekesin ja Swedish National Space Boardin vuonna 1994 solmimaan yhteistyösopimukseen. Suomalaisyritysten teknologiaosaamista radiometreistä hyödynnettiin SMR-mittalaitteen valmistamisessa ja ilmakehä- ja datanprosessointiosaamista OSIRIS-mittalaiteprojektissa.

Alun perin kaksivuotiseksi suunnitellun satelliitin 20 vuoden mittausaika on erinomainen saavutus satelliitin ja sen instrumenttien rakentajille. Satelliitin havaintojen pohjalta on julkaistu yli 400 tieteellistä artikkelia. OSIRIS-mittauksille saadaan jatkoa, kun Euroopan avaruusjärjestö ESA:n ja Belgian yhdessä kehittämän Altius-satelliitti laukaistaan lähivuosina.

Lisätietoja:

Yksikönpäällikkö Johanna Tamminen, p. 040 737 8733, johanna.tamminen@fmi.fi

Erikoistutkija Viktoria Sofieva, p. 050 3803413, viktoria.sofieva@fmi.fi

TutkimusSatelliittiOdin-satelliittiKeski-ilmakehän tutkimusAvaruus