Tiedote 1.4.2014

Maaliskuu suurimmassa osassa maata poikkeuksellisen lauha

Maaliskuu oli koko maassa tavanomaista lauhempi. Näin lauha maaliskuu toistuu keskimäärin pari kertaa vuosisadassa.
Bild: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen mukaan maaliskuun keskilämpötila vaihteli Ahvenanmaan ja lounaisrannikon runsaasta 2 asteesta Käsivarren Lapin vajaaseen -6 asteeseen. Poikkeama oli suurin maan keskiosassa, jossa oli runsaat neljä astetta tavanomaista lämpimämpää.  Maan eteläosassa ja Lapissa poikkeama oli 3…4 astetta, pohjoisimmassa Lapissa vajaat kolme astetta. 

Kuukausi oli poikkeuksellisen lauha kahdella ensimmäisellä viikolla ja jälleen viimeisellä viikolla, mutta kolmannella viikolla oli tavanomaista kylmempää.  Kuukauden ylin lämpötila oli 13,5 astetta, ja se mitattiin Jomalassa Ahvenanmaalla.  Kuukauden alin lämpötila, -34,3 astetta, mitattiin puolestaan Enontekiön Kilpisjärvellä 18. päivänä.  Terminen kevät oli alkanut kuukauden loppuun mennessä maan eteläosassa ja paikoin maan keskiosassa.

Kuukauden sademäärä oli suurimmassa osassa maata 20 ja 40 millimetrin välillä. Runsaammin satoi ainoastaan Ahvenanmaalla ja Käsivarren Lapissa. Käsivarren Lapissa oli jopa poikkeuksellisen sateista.  Sen sijaan paikoin maan itäosassa ja osassa Pohjois-Lappia jäätiin alle puoleen tavanomaisesta sademäärästä. Yksittäisistä havaintoasemista sateisinta oli Enontekiön Kilpisjärvellä, jossa satoi 192,8 mm, mikä on ylivoimaisesti suurin maaliskuun kokonaissademäärä, joka Suomessa on mitattu.  Kilpisjärvellä mitattiin myös suurin maaliskuussa mitattu vuorokautinen sademäärä, kun 14. päivänä satoi peräti 42,5 mm. Myös vähäsateisin havaintoasema löytyy Enontekiöstä, kun Näkkälässä satoi vain 9,8 mm.

Lumitilanne erikoinen

Kuukauden päättyessä lumitilanne oli kahdessa mielessä ajankohtaan nähden erikoinen.  Toisaalta lumeton alue ulottui aina Pohjois-Karjalasta Oulun tienoille ulottuvalle linjalle saakka, mikä on ajankohtaan nähden poikkeuksellista. Toisaalta taas Käsivarren Lapissa lunta oli poikkeuksellisen paljon. Eniten lunta oli Kilpisjärvellä, jossa sitä oli 145 cm. Kuukauden suurin lumensyvyys 156 cm mitattiin siellä 25. päivänä.  Suurempia lumensyvyyksiä on mitattu maaliskuussa ainoastaan vuonna 1997, ja silloin mitattiin Kilpisjärvellä maaliskuun lumensyvyysennätys 180 cm.

Lisätietoja

Maaliskuun säätilastoista

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)