Tiedote 28.2.2014

Helmikuu laajalti poikkeuksellisen leuto ja vähäluminen

Helmikuu oli maan keski- ja pohjoisosassa poikkeuksellisen leuto. Tammikuun kylmän jakson vuoksi koko talven keskilämpötilasta muodostui vain paikoin harvinaisen lauha.
Bild: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen mukaan kuukauden keskilämpötila vaihteli maan lounaisosan nollasta Pohjois-Lapin -5 asteeseen. Helmikuu oli laajalti 6-8 astetta tavanomaista lauhempi, pohjoisessa paikoin jopa runsaat yhdeksän astetta keskiarvojen yläpuolella.

Helmikuu oli maan keski- ja pohjoisosassa poikkeuksellisen leuto. Vuodesta 1900 alkaen ainoastaan vuonna 1990 on koettu lauhempi helmikuu. Maan eteläosassa kuukausi oli harvinaisen lauha ja edellisen kerran lauhempi helmikuu on ollut vuonna 2008. Lauhoja helmikuita oli etelässä myös vuosina 1989 ja 1974.Kuukauden ylin lämpötila oli Porin Rautatieasemalla 24. päivä mitattu 8,1 astetta, ja alin lämpötila oli kuukauden ensimmäisenä päivänä Kuusamon Kiutakönkäällä havaittu -37,5 astetta.

Sademäärät lähellä keskiarvoja

Helmikuun sademäärä vaihteli Koillis-Lapin vajaasta 20 millimetristä Meri-Lapin noin 60 millimetriin. Suuressa osassa maata sademäärät olivat melko tavanomaisia. Pitkän ajan keskiarvoon verrattuna kuivinta oli maan lounaisosassa sekä Koillis-Lapissa, kun taas Pohjois-Pohjanmaalla, Länsi-Lapissa ja Kainuussa satoi hieman keskimääräistä enemmän.

Lunta laajalti poikkeuksellisen vähän

Lumensyvyys väheni helmikuun mittaan maan etelä- ja keskiosassa. Kuukauden lopulla maan etelä- ja länsiosassa lunta ei ollut maassa juuri lainkaan, ja idässäkin sitä oli pääosin vain muutamasta sentistä noin 20 senttimetriin. Lumitilanne oli Oulusta Pohjois-Karjalaan ulottuvan linjan eteläpuolella rannikkoseutuja lukuun ottamatta poikkeuksellinen ja kymmenillä pitkäikäisillä havaintoasemilla lunta oli kuukauden vaihtuessa vähiten mittaushistorian aikana.

Sen sijaan Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa lunta oli useita kymmeniä senttimetrejä, ja lumensyvyydet olivat lähellä pitkän ajan keskiarvoja tai paikoin niiden yli. Eniten lunta oli kuukauden vaihtuessa Kilpisjärvellä, jossa lumensyvyys oli 104 cm.

Talvi oli keskimääräistä lauhempi

Talvikuukausien eli joulu-helmikuun keskilämpötila vaihteli lounaissaariston nollasta Pohjois-Lapin noin -10 asteeseen. Talvi oli koko maassa keskimääräistä lauhempi, paikoin maan keski- ja pohjoisosassa harvinaisen lauha. Talvikuukausien keskilämpötila oli lähes koko maassa 2-4 astetta keskiarvojen yläpuolella. Sekä joulukuu, että helmikuu olivat selvästi tavanomaista leudompia, mutta kylmä tammikuu toi talven keskilämpötilaa alaspäin.

Talvikuukausien sademäärä nousi Pohjois-Lapin noin 80 millimetrin ja Kainuun yli 200 millimetrin välille. Maan eteläosassa ja Pohjois-Lapissa sadetta kertyi keskimääräistä vähemmän, mutta erityisen sateisen joulukuun myötä Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Meri-Lapissa sadesumma oli harvinaisen suuri.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)

Helmikuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/helmikuuTalven 2013-2014 tilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/talvitilanne