Tiedote 24.2.2014

Helmikuu on ollut laajalti poikkeuksellisen lämmin

Helmikuun alun (1.-23.2.) keskilämpötila on ollut poikkeuksellisen korkea maan pohjoisosassa ja osassa maan keskiosaa.
Kuva: Eija Vallinheimo

Keskilämpötilan poikkeama on ollut pitkän ajan keskiarvoon nähden 6-8 astetta. Monilla pitkään toimineilla havaintoasemilla lämpimämpi helmikuun alkupuoli on koettu vain vuonna 1990.

Etelässä helmikuu on tähän mennessä ollut harvinaisen lämmin eli näin lämmintä on keskimäärin kerran 10 vuodessa. Poikkeama pitkän ajankeskiarvoon on 5 - 7 astetta. Myös etelässä mittaushistorian lämpimin helmikuu on koettu monilla asemilla vuonna 1990. Kulunutta helmikuuta lämpimämpi helmikuun alkupuoli on ollut viimeksi vuonna 2008.

Eteläisimmässä Suomessa on havaittu jo muutaman viikon ajan keväisiä lämpötila eli vuorokauden keskilämpötila on ollut nollan asteen yläpuolella. Toisaalta viime viikon lopulla vuorokauden keskilämpötila käväisi pakkasen puolella myös etelässä. Termisen kevään alun määrittäminen on lauhassa säässä vaikeaa, kuten oli myös termisen talvenkin alun määrittäminen. Lopullisesti kevään alku voidaan määrittää vasta myöhemmin.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)

Helmikuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/helmikuuTalvilomaviikkojen säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/talvilomaviikotVoimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoituksetMaksuton sääsovellus älypuhelimiin: http://ilmatieteenlaitos.fi/924