Tiedote 1.8.2016

Lapissa harvinaisen lämmin heinäkuu

Heinäkuun keskilämpötila vaihteli noin 14 ja 18 asteen välillä. Lapissa heinäkuu oli laajalti harvinaisen lämmin, eli näin lämmin heinäkuu toistuu korkeintaan kerran kymmenessä vuodessa. Edellisen kerran tätä lämpimämpi heinäkuu Lapissa oli vuonna 2014.
Bild: Eija Vallinheimo

Kuukauden keskilämpötila oli hyvin tasainen koko maassa. Heinäkuu oli tavanomaista lämpimämpi länsirannikolla ja maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueella. Muualla keskilämpötila oli lähellä pitkän ajan keskiarvoja tai hieman sen alapuolella. Suhteellisesti lämpimintä oli Itä-Lapissa ja Koillismaalla, missä kuukauden keskilämpötila oli paikoin yli 2 astetta tavanomaista korkeampi.

Heinäkuun ylin lämpötila, 29,1 astetta, mitattiin Utsjoen Kevolla 23. päivänä. Alin lämpötila, 0,8 astetta, mitattiin 20. päivä Alajärven Möksyssä. Hellepäiviä oli koko maassa heinäkuussa yhteensä 16, mikä on täsmälleen sama, kuin heinäkuun pitkän ajan keskiarvo. Aurinkoisinta oli heinäkuussa Paraisten Utössä, jossa paistoi 345 tuntia. Toiseksi eniten eli 305 tuntia paistoi Oulun Vihreäsaaressa ja kolmanneksi eniten eli 299 tuntia Turun Artukaisessa.

Sademäärissä suuria vaihteluita

Heinäkuun sademäärissä oli suurta paikallista vaihtelua. Eniten satoi Kittilän Kenttärovalla, missä kuukauden sademäärä oli 197 mm, ja vähiten Jomalan Jomalabyssä, missä sademäärä oli vain 16 mm. Maan länsiosassa ja lounaissaaristossa sademäärä oli monin paikoin alle 80 prosenttia tavanomaisesta, ja paikoin sademäärä oli jopa harvinaisen pieni.

Runsassateisimmilla alueilla maan itäosassa ja Länsi-Lapissa sademäärät puolestaan olivat poikkeuksellisen suuria ollen noin kaksinkertaisia tavanomaiseen nähden, eli näin runsaat sateet toistuvat kyseisellä alueella korkeintaan kerran kolmessakymmenessä vuodessa. Joillakin maan itä- ja pohjoisosan havaintoasemilla rikottiin jopa asemakohtaisia heinäkuun sade-ennätyksiä. Koko maan heinäkuun sade-ennätyksestä jäätiin kuitenkin kauas, sillä mittaushistorian sateisimman heinäkuun aikana vuonna 1934 sadetta kertyi Laukaalla 302 mm. Suurin vuorokauden sademäärä oli 3. päivä Rautavaaran Yläluostalla mitattu 74,3 mm.

Heinäkuussa esiintyi ukkosta lähes joka päivä, ja koko kuukauden maasalamamäärä oli 80 100. Tämä on noin kolmanneksen enemmän kuin heinäkuun pitkän ajan keskiarvo (60 000). Selvästi eniten salamoi 5. heinäkuuta, jolloin Suomessa paikannettiin 21 600 maasalamaa. Yli 20 000 maasalaman vuorokausia on 2000-luvulla ollut vain kuusi.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)

http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmastohttp://www.ilmastokatsaus.fi/