Tiedote 29.12.2021 (Päivitetty: 31.12.2021 7:57)

Vuosi vaihtuu lumisena lähes koko maassa

Sää kylmenee perjantaina koko maassa ja uudenvuodenaattona sateet muuttuvat koko maassa lumeksi.
Kuva: Shutterstock

Ilmatieteen laitoksen 31.12. päivitetyn ennusteen mukaan laaja matalapaine on väistymässä lumisateineen perjantaina vähitellen itään ja pohjoisenpuoleinen tuuli voimistuu. Lounaisimmissa maakunnissa lumisateet jatkuvat vielä uudenvuoden vastaisena yönäkin matalapaineen osakeskuksen ylittäessä Pohjois-Itämeren.

Pilvisyys on laajalti runsasta, mutta sää selkenee ja poutaantuu pohjoisvirtauksen myötä jo  vähitellen Lapissa ja yöstä alkaen osittain myös muualla. Uudenvuodenpäivän aamusta sää on laajasti selkeää ja poutaa on lukuun ottamatta Pohjois-Lapissa esiintyviä lumikuuroja. Ajokeli on aluksi laajalti huono, mutta paranee vähitellen lännestä alkaen lounaisia maakuntia lukuunottamatta ja on lauantaipäivänä hyvä koko maassa.

”Lunta voi sataa 2-6 cm Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla aattoyönä”, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eerik Saarikalle.

Sää kylmenee uudenvuoden aattona koko maassa ja päivällä lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 0…-5 astetta, pohjoisessa -5…-15 astetta, Pohjois-Lapissa on paikoin kylmempääkin. Uudenvuoden päivänä lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa päivällä -5…-13 astetta, pohjoisessa -13…-20 astetta.

Sunnuntaina uusi laaja lumisadealue levittäytyy lännestä maahamme, sää lauhtuu maan länsiosassa ja etelärannikolla sade voi tulla ajoittain myös vetenä. Ajokeli samalla huononee lännestä alkaen suuressa osassa maata.

Vuosi sitten sää oli lauhaa koko maassa

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vuodenvaihteessa lämpötilat ovat tyypillisesti koko maassa alimmillaan pakkasen puolella, mutta vuorokauden ylin lämpötila voi etelässä ja lännessä käväistä hieman plussan puolella.

Tavanomaisesti vuodenvaihteen lämpötila on alimmillaan maan etelä- ja keskiosassa -1 ja -8 asteen välillä, pohjoisessa -8 ja -18 asteen välillä. Vuoden 1961 jälkeen vuodenvaihteen ylin lämpötila on ollut 9,1 astetta, joka mitattiin Maarianhaminassa 31. joulukuuta 2016. Alin lämpötila on ollut -43,5 astetta, ja se mitattiin Sallan Naruskajärvellä 1. tammikuuta 1982.

Maan eteläosassa ja länsirannikolla on vuodenvaihteessa lunta tyypillisesti 1-10 senttimetriä, maan keskiosassa 10–30 senttimetriä ja maan pohjoisosassa 20-40 senttiä. Osassa Lappia ja Koillismaata lumensyvyys on 40-60 cm, sen sijaan lounaissaaristossa on paikoin täysin lumetonta. Enimmillään lunta on ollut uutenavuotena etelässä yli puoli metriä ja Lapissa noin metrin. Vuodesta 1961 alkaen suurin vuodenvaihteessa mitattu lumensyvyys on 126 senttimetriä. Se mitattiin 1. tammikuuta 1992 Enontekiön Kilpisjärvellä.

Viime vuosi vaihtui koko maassa leudossa ja pilvisessä säässä. Lämpötila oli laajalti hieman plussan puolella, ainoastaan Lapissa lämpötila pysyi enimmäkseen pikkupakkasella. Ylimmillään lämpötila oli lounaissaaristossa, missä lämpötila kohosi +5 asteen tienoille. Kylmimmät lukemat olivat Lapissa paikoin noin -7 asteessa. Vuoden vaihtuessa lämpötila laski kuitenkin lähes koko maassa hieman nollan alapuolelle. Suuressa osassa Suomea oli lunta, ainoastaan etelä- ja lounaisrannikko olivat lumettomia. Itään ja maan keskivaiheille saatiin uutta lunta yleisesti 5-10 cm. Uuden vuoden päivän lumensyvyys oli maan etelä- ja länsiosan lumisilla alueilla 2-15 cm, idässä 10-30 cm, pohjoisessa 15-40 cm.

Lisätietoja

Voimassa olevat varoitukset

Vuoden vaihteen säätilastot

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

SääSääennusteUusivuosi