Tiedote 28.6.2024

Säärintama ukkosineen pyyhkäisee helteet mennessään

Suomeen saapuu lännestä kylmä rintama ja ukkosia myöhään tänään ja ensi yönä. Erityisesti lounaassa rintaman ylitykseen liittyy rankkasateen mahdollisuutta, kun taas lauantai-iltapäivänä idässä ja pohjoisessa ukkosiin voi liittyä voimakkaita puuskia.
Kuva: Anne Saarinen.

Myöhään perjantai-iltana ja lauantaiyönä Suomeen saapuu lännestä kylmä rintama ukkosineen. Rintama tuo mukanaan hyvin kosteaa ilmaa, mikä nostaa rankkasateiden mahdollisuutta.

Rintama liikkuu lauantain kuluessa koko Suomen yli, joten hetkellistä rankkaa sadetta voi esiintyä paikoin eri puolilla Suomea.

"Todennäköisimmin rankkasateet osuvat maan lounaisosaan varhain lauantaiaamuna, ja myöhemmin iltapäivällä sade voi olla paikoin rankkaa Itä-Lapissa", sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Nina Karusto. Tuntikertymät sateessa voivat olla paikoin yli 20 millimetriä tunnissa.

Rintama liikkuu viimeistään lauantai-iltapäiväksi maan itä- ja pohjoisosaan, samalla kun lännessä sää poutaantuu. Idässä rintaman nostattamat ukkoskuurot voivat järjestäytyä nopealiikkeisiksi kuuronauhoiksi, jolloin voimakkaampien ukkospuuskien (yli 20 m/s) mahdollisuus kasvaa. Pohjois-Karjalasta Itä-Lappiin yltävällä alueella jopa yli 25 m/s etenevät puuskat ovat paikoin mahdollisia. Kuuronauhoissa voi myös hetkellisesti sataa rankasti.

"Ukkospuuskat voivat kaataa puita ja aiheuttaa sähkökatkoja paikoin idässä. Toisaalta kesäiset ulkotapahtumat voivat olla vaaravyöhykkeellä, jos voimakkaat puuskat pääsevät vahingoittamaan teltta- tai lavarakenteita", sanoo meteorologi Nina Karusto.

Rankkasateet voivat aiheuttaa paikoin taajamatulvimista ja tapahtuma-alueiden mutaantumista.

Ennen rintaman saapumista lämpötila kohoaa idässä ja paikoin pohjoisessakin 25‒30 asteeseen, lännessä sen sijaan lämpötilat jäävät 20‒25 asteeseen.

Sunnuntaipäivä on välipäivä sateissa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta, ja lämpötilat ovat yleisesti 20‒25 asteessa. Sunnuntai-iltana tai maanantain puolella etelästä on nousemassa seuraava matalapaine sateineen, johon liittyy rankkasateiden ja ukkosten mahdollisuutta.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset

Suojautuminen salamalta

Toimintaohjeita myrskypuuskiin

SääUkkonenRankkasadeKesä