Tiedote 21.8.2020

Matalapaine tuo Suomeen viikonlopuksi runsaita sateita ja ukkosia

Kuva: Antonin Halas

Rankkasateet ja voimakkaat ukkoset sekä niihin liittyvät ukkospuuskat voivat aiheuttaa paikallisia vahinkoja lähes koko maassa.

Ilmatieteen laitoksen perjantaina 21.8. tekemän sääennusteen mukaan lännestä saapuva laaja matalapaine tuo Suomeen viikonlopuksi annoksen erittäin kosteaa ilmamassaa. Siihen liittyvät voimakkaat sadekuurot saapuvat länsi- ja lounaisrannikolle jo varhain lauantaiaamuna. Iltapäiväksi epävakainen alue leviää koko maan länsiosaan ja Pohjois-Pohjanmaalle.

Ukkosten todennäköisyys on suurin aamupäivästä alkaen aina iltaan saakka erityisesti Pohjanmaan maakunnissa.

"Ilmakehän virtaukset ovat ukkosherkällä alueella voimakkaita, joten vaarallisten ukkospuuskien todennäköisyys on kasvanut. Ilmamassa on lisäksi kuluvan kesän kosteinta, joten vettä voi sataa sade- ja ukkoskuurojen yhteydessä lyhyessä ajassa hyvin runsaasti, jopa 20-30 millimetriä tunnissa", varoittaa ylimeteorologi Henri Nyman Ilmatieteen laitokselta.

Lauantai-illan ja sunnuntain vastaisen yön aikana kostein ilmamassa ja runsaimmat sateet siirtyvät maan etelä- ja itäosaan. Samalla myös Lappiin leviää Ruotsin puolelta sade- ja ukkoskuuroja.

Sunnuntaiksi kostein ilmamassa on väistynyt Suomen itäpuolelle, mutta sade- ja ukkoskuuroja tulee yhä yleisesti koko maassa. Sunnuntai on myös melko tuulinen päivä, ja erityisesti ukkoskuurojen yhteydessä tuulenpuuskat voivat aiheuttaa vahinkoja.

Koko ensi viikko näyttää tämän matalapaineen myötä selvästi kuluvaa viikkoa viileämmältä ja epävakaisemmalta, eli hiljalleen säät alkavat muuttua syksyisemmiksi.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm) Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

SääUkkonenSalamaRankkasade