Tiedote 12.6.2011

Ukkoskuuroihin syytä varautua

Ilmatieteen laitos varoittaa voimakkaista ukkoskuuroista. Voimakkaimpia ukkosten ennustetaan olevan sunnuntaina (12.6.) Keski-Suomessa, Pirkanmaalla ja Hämeessä.
Kuva: Antonin Halas

Voimakkaimpia ukkosten ennustetaan olevan sunnuntaina (12.6.) iltapäivän ja alkuillan aikana Keski-Suomessa, Pirkanmaalla ja Hämeessä.

Etelästä saapunut hyvin lämmin ilma on nostanut lämpötilat lähes koko Suomessa yli hellerajan kesäkuun 6. päivästä lähtien. Sunnuntaina päivällä kylmä rintama halkoo Suomea suunnilleen Keski-Pohjanmaalta Savon kautta Etelä-Karjalaan ulottuvalla alueella. Etenkin tämän linjan eteläpuolelle kehittyy voimakkaita ukkossoluja, jotka ovat samalla hidasliikkeisiä. Ukkosen lisäksi paikoin on syytä varautua rankkasateisiin ja taajamatulvien riskiin. Ukkoskuurojen yhteydessä voi sataa myös isoja rakeita ja tuulenpuuskat voivat olla yli 20 m/s.

Toistaiseksi voimakkain ukkospäivä on ollut keskiviikko 1.6., jolloin maasalamoita paikannettiin Suomessa hieman yli 15 000. Tämä on lähes puolet keskimääräisestä kesäkuun salamamäärästä Suomessa, mikä on noin 35 000. Tilastojen mukaan kesässä esiintyy tyypillisesti yksi yli 10 000 maasalaman päivä. Tosin viime kesänä Veeran ja Sylvin päivän rajuilmoissa paikannettiin molemmissa yli 20 000 maasalamaa vuorokaudessa.

Ohjeita ukkoselta suojautumiseen

Vaikka ukkonen on näyttävä luonnonilmiö, kannattaa pitää mielessä salamoiden äkkiarvaamattomuus ja vaarallisuus. Tilastojen mukaan ukkonen on Suomessa esiintyvistä sääilmiöistä ihmiselle vaarallisin. Keskimäärin salamaan menehtyy yksi ihminen joka toinen vuosi.Sateelta ei kannata suojautua puun alle, sillä salama iskee useimmin puiden kaltaisiin korkeisiin kohteisiin. Lisäksi salaman sähkövirta siirtyy puusta helposti ihmiseen, joka johtaa sähköä puuta paremmin. Metallikorinen auto on melko turvallinen ja yleensä helposti tarjolla oleva suojautumispaikka. Sisätiloissa sähkölaitteiden johdot on suotavaa kytkeä pois jo hyvissä ajoin ennen ukkosta. Etenkään herkät elektroniikkalaitteet, kuten tietokoneet eivät kestä kovin suuria ylijännitteitä.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,98 e/min+pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600(3,98 e/min + pvm)

Kesäkuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/kesakuuRaehavaintolomakkeella voit lähettää havaintoja rakeista:http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmoita-raehavainnoista