Tiedote 6.6.2011

llmatieteen laitos antanut ennakkovaroituksen helleaallosta

Huhtikuun alussa säävaroitusten valikoima laajeni ja mukaan tuli muun muassa hellevaroitukset ja niistä varoittaminen ennakkoon.
Kuva: Pentti Sormunen

Ilmatieteen laitos on antanut ensimmäistä kertaa varoituksen helteestä ja ennakkovaroituksen helleaallosta. Huhtikuun alussa säävaroitusten valikoima laajeni ja mukaan tuli muun muassa hellevaroitukset ja niistä varoittaminen ennakkoon.

Ilmatieteen laitoksen mukaan koko maassa lukuun ottamatta Keski-Lappia ja Pohjois-Lappia helleaallon todennäköisyys on 70% tämän viikon keskiviikkona, torstaina, perjantaina ja lauantaina. Helleaalto voi aiheuttaa riskiryhmille terveysongelmia.

Ennakkovaroitus antaa aikaa varautua

Uusien ennakkovaroitusten avulla vaarallisesta sääilmiöstä voidaan varoittaa muutamia päiviä ennen uhkaavaa tilannetta. Aikaisemmin varoitukset olivat voimassa vain seuraavat 24 tuntia.

Varoitusvalikoiman laajentamisen yhteydessä Ilmatieteen laitos otti uutena varoituspalveluna käyttöön ns. ennakkovaroitukset, joiden avulla tiedotetaan vaarallisista sääilmiöistä 1-3 vuorokautta ennen uhkaavaa säätilannetta. Ennakkovaroitukset koskevat hellejaksojen lisäksi ukkospuuskia, merialueiden kovia tuulia, aallonkorkeutta, merivedenkorkeutta, runsaita sateita, kireitä pakkasia tai erittäin huonoa ajokeliä.Kaikissa uusissa varoituksissa on kolme vaaratasoa, jotka helpottavat tilanteen vaarallisuuden arviointia.Ajan tasalla olevat varoitukset löytyvät Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.

Lue lisää:

Helle on terveysriski erityisesti vanhuksille ja kroonisesti sairaille Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedote 7.6.2011

Ylimeteorologi Ari-Juhani Punkka, puh. 040 724 2547, ari-juhani.punkka@fmi.fi

Voimassa olevat varoitukset:ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset