Tiedote 24.1.2014

Merijäät normaalia ohuempia

Tammikuun hyytävän kylmät säät ovat saaneet jään määrän lisääntymään nopeasti Itämerellä. Jäät ovat silti normaalia ohuempia.
Kuva: Antonin Halas

Tammikuun hyytävän kylmät säät ovat saaneet jään määrän lisääntymään nopeasti Itämerellä.  Vaikka jäätilanne vaikuttaisi nyt huonolta, vähemmän jäätä viimeisen 30 talven aikana on ollut peräti 15 vuotena. "Jäät ovat kuitenkin vielä ohuempia, kuin mitä ne keskimäärin ovat tammikuun lopulla. Jäällä liikkujien pitää ottaa tämä huomioon. Jää voi olla vielä paikoin yllättävänkin ohutta", Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio muistuttaa. Paksuuksiltaan jäät ovat olleet suunnilleen samanlaisia talvina 2005, 2007 ja 2008 ja kaikkina edellä mainittuina kolmena talvena jäätä on ollut selvästi vähemmän kuin nyt.

Ilmatieteen laitoksen Jääpalvelun päätehtävä talvikaudella on ajantasaisen jäätiedon tarjoaminen talvimerenkulun tarpeisiin. Tällä hetkellä jäätä on merenkulkuun vaikuttavasti Perämerellä ja Merenkurkussa. Perämerellä kiintojään paksuus vaihtelee pohjoisosien noin 40 cm:stä eteläosien ja Merenkurkun runsaaseen kymmeneen senttimetriin. Muualla Suomea ympäröivillä merialueilla jäätä on lähinnä saaristossa ja se on ohutta. Lisäksi Suomenlahdella Suursaaresta itään on noin 10–15 cm paksua jäätä.

Jäätilanne ehtii vielä kehittyä talven mittaan

Kun verrataan tämän hetkistä tilannetta menneisiin samankaltainen jäätilanne on ollut tammikuun lopussa viitenä talvena.  Talvista, jolloin jäätilanne on ollut suunnilleen samanlainen, yksi talvi (1996) muodostui ankaraksi, kolme talvea jäi tilastoihin keskimääräisenä (1988, 1998, 2004) ja yksi talvi (2002) jäi leudoksi.  "Vielä onkin vaikea sanoa, millaiseksi tämä jäätalvi lopulta muodostuu. Aikaa tilastollisesti keskimääräisen tai jopa kovan talven tulemiseksi on kuitenkin vielä riittävästi", Jouni Vainio toteaa.

Lisätietoja:

Jääasiantuntija Jouni Vainio, puh. 041 501 5359, jouni.vainio@fmi.fiJääpalvelu: http://ilmatieteenlaitos.fi/jaatilanne