Tiedote 9.1.2016

Lumenkertymän ennätys Merikarvialla

Vuorokauden aikana kertyi 73 senttimetriä lunta. Edellinen ennätys oli 50 senttimetriä vuorokauden aikana. Uudellemaalle on annettu varoitus huonosta ajokelistä lumikuurojen vuoksi.
Kuva: Antonin Halas

Merikarvian manuaalisella lumensyvyyden mittausasemalla havaittiin 9.1.2016 aamun klo 8 mittauksessa lunta kertyneen vuorokaudessa 73 cm lisää. Koska lunta oli havaintoasemalla jo 2cm entuudestaan, kokonaislumensyvyys on tänä aamuna 75 cm. Edellinen lumensyvyyden kasvuennätys vuorokauden aikana mitattiin Raumalla marraskuun 21. päivänä vuonna 1971. Tuolloin lunta kertyi vuorokaudessa 50 cm. Lähes yhtä suuri lumensyvyyden muutos eli 48 cm vuorokaudessa mitattiin Kilpisjärvellä sekä 3.12.2013 että 28.1.1981.

Voimakkaiden lumikuurojen syntyresepti on periaatteessa sama kuin kuurosateiden kesällä. Kosteutta pitää olla pinnan läheisessä ilmassa sekä ilmakehän pystysuuntaisen lämpötilan pitää kylmentyä tarpeeksi nopeasti ja riittävän paksussa kerroksessa. Jos kylmää ilmaa on vain matalassa kerroksessa, lumikuuroja ei synny välttämättä ollenkaan. Tämä on usein tilanne silloin, kun korkeapaine vaikuttaa ja lämmittää ilmaa ylempänä. Myöskin meren ollessa osittain jäässä kosteuden lisääntymistä ilmakehässä on vaikea arvioida.

Ilmakehän kosteus on talvella kireässä pakkassäässä vähäinen. Tällöin avoin meri toimii kosteuden lähteenä ja syöttää kosteutta ilmakehään. Haihtuminen kestää aikansa, joten lumikuuroille on edullista että avovettä, jonka yli kylmä ilmavirtaus etenee, on pitkähkö pyyhkäisymatka.

Ilmiön ennustettavuus tarkalleen oikein paikallisesti ja määrällisesti on melko vaikeaa jo pienen mittakaavan vuoksi, mutta toisaalta vähän helpompaa kuin kesän rankkasateiden ennustaminen. Merellisten lumikuurojen ennustamista hieman helpottaa kosteuden lähteen pysyminen paikallaan ja se, että tuuliennusteet ovat merellä yleensä varsin hyviä.

Ilmatieteen laitos varoitti torstaina huonosta ajokelistä kyseisellä alueella. Perjantaina varoitus annettiin jo erittäin huonosta ajokelistä.

Uudellamaalla on odotettavissa lähivuorokauden aikana lumikuuroja. Pöllyävä lumi heikentää ajokeliä. Seuraa voimassa olevia varoituksia.

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Merikarvian alueen lumikuuronauha säätutkassa:

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)