Tiedote 4.4.2011

Varoitusvalikoima laajenee

Huhtikuun alussa säävaroitusten valikoima laajenee ja varoitusjakson pituus kasvaa usealla vuorokaudella.
Kuva: Ilmatieteen laitos

Huhtikuun alussa Ilmatieteen laitos laajentaa lähivuorokauden varoitusvalikoimaa. Nykyisten varoitusten lisäksi varoitetaan jatkossa myös meriveden korkeudesta, aalloista, hellejaksoista ja pakkasesta. Kaikissa uusissa varoituksissa on kolme vaaratasoa, jotka helpottavat tilanteen vaarallisuuden arviointia.

Varoitusvalikoiman laajentamisen yhteydessä Ilmatieteen laitos ottaa uutena varoituspalveluna käyttöön ennakkovaroitukset, joiden avulla tiedotetaan vaarallisista sääilmiöistä 1-5 vuorokautta ennen uhkaavaa säätilannetta. Ennakkovaroitukset koskevat ukkospuuskia, merialueiden kovia tuulia, aallonkorkeutta, merivedenkorkeutta, runsaita sateita, hellejaksoja, kireitä pakkasia tai erittäin huonoa ajokeliä.–Varoitusten uudistamiselle on nähty tarvetta, sillä yhteiskunta on muuttunut yhä sääherkemmäksi. Ennakkovaroituksien avulla yhteiskunta saa lisää varautumisaikaa. Ennakkovaroitusten tarkkuus on heikompi kuin vuorokauden varoituksissa. Tämän takia omia tietoja on syytä päivittää usein, sillä varoitukset tarkentuvat edetessään, toteaa Sää ja turvallisuus -yksikön johtaja Juhani Damski.

Ajan tasalla olevat varoitukset löytyvät Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.

Viranomais- ja hätätiedotteet voimakkaimmat varoituskeinot

Lisävaroitukset, kuten viranomais- ja hätätiedotteet, tarkentavat varoituksia tiedoilla ilmiön voimakkuudesta ja esiintymisalueesta. Muu viranomaistiedote on erittäin harvinainen varoituskeino. Se on normaaleja Ilmatieteen laitoksen antamia ennusteita voimakkaampi ja se lähetetään, kun tilanteen ennustetaan mahdollisesti uhkaavan ihmishenkiä. Vielä viranomaistiedotetta voimakkaampi hätätiedote lähetetään puolestaan silloin, kun tilanne aiheuttaa ihmishengelle välitöntä vaaraa. Ilmatieteen laitos antoi viime kesänä vaarallisista ukkosista kesän aikana yhdeksän ns. muuta viranomaistiedotetta.

Lue lisää:

Varoituskartta:ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Tietoa varoituksista: 

http://ilmatieteenlaitos.fi/tietoa-varoituksista