Tiedote 30.3.2011

Aranda toi tietoa hiilidioksidin vaihdosta jääpeitteisellä merellä

Merentutkimusalus Aranda palasi tutkimusmatkalta 23.3. Matkan aikana tutkittiin jääpeitteisen meren ja ilmakehän välistä hiilidioksidin vaihtoa.
Kuva: Heidi Pettersson

Merentutkimusalus Aranda on palannut hiilidioksidin vaihtoon keskittyneeltä tutkimusmatkalta 23. maaliskuuta. Matkan aikana tutkittiin jääpeitteisen meren ja ilmakehän välistä hiilidioksidin vaihtoa.

Ilmatieteen laitos on kerännyt merentutkimusalus Arandan hiilidioksidimatkoilla tutkimustietoa hiilidioksidin vaihtoon merellä vaikuttavista tekijöistä eri vuodenaikoina. Talvikaudella Itämeri toimii tyypillisesti heikkona hiilidioksidilähteenä, kun puolestaan kesällä meri toimii pääsääntöisesti hiilidioksidinieluna.

Jää ei estä hiilidioksidin vaihtoa

Jääpeitteen merkityksestä hiilidioksidin vaihtoon on vielä vähän tutkimustietoa, mutta sen on ajateltu muodostavan esteen hiilidioksidin vaihdolle. Päättyneellä matkalla tutkittiin hiilidioksidin vaihtoa kokonaan tai osittain jään peitossa olevalla merellä.Selkämerellä avovedessä veden ja ilman hiilidioksidin vaihto oli tasapainossa matkaa edeltäneiden myrskyjen seurauksena. Jääpeitteisillä alueilla havaittiin pieni hiilidioksidin vuo ylöspäin ilmakehään. Mittauksia tehtiin myös tilanteissa, joissa tuulen voimistuessa jäälauttojen osuus pieneni avovesiosuuden kasvaessa. Hiilidioksidin vuo ei kuitenkaan juuri kasvanut.–Merellä jääkenttä ei koskaan ole täysin jään peittämä vaan välissä on aina railoja. Mittaukset viittaavat siihen, että jääpeitteinen meri ei pysty kokonaan estämään hiilidioksidin vaihtoa, vaan sitä vapautuu ilmakehään railojen kautta, Heidi Pettersson tiivistää.

– Matkan aikana tehtiin hiilidioksidivuohon liittyviä mittauksia Selkämeren eteläosassa, Saaristomerellä ja Suomenlahdella. Tavoitteena oli tehdä mittauksia talvisella avomerellä sekä osittain ja kokonaan jään peittämillä alueilla. Tutkimusten kannalta tämän vuotinen jäätilanne oli mitä sopivin ja aineistoa saatiin runsaasti, kertoo matkanjohtajana toiminut Heidi Pettersson Ilmatieteen laitoksesta.Kansainvälisessä yhteistyössä tehtävän tutkimuksen tavoitteena on tutkia ja mallittaa niitä hiilidioksidin vaihtoon vaikuttavia tekijöitä, joita ei vielä tunneta riittävästi. Vaihtomekanismin tunteminen ja oikea mallittaminen selkeyttää meren roolia ilmastonmuutoksessa. Se tuo tietoa myös ilmastomuutoksen vaikutuksesta mereen. Kokonsa puolesta Itämeri ei ole merkittävä tekijä globaalissa hiilen kierrossa. Tutkimuskenttänä se on kuitenkin erinomainen suurten vuodenaikaisvaihtelujen ansiosta.

Lisätietoja:

Matkanjohtaja Heidi Pettersson, p. 040 560 1534, heidi.pettersson@fmi.fi

Aranda Itämeriportaalissa:http://www.itameriportaali.fi/fi/aranda/