Tiedote 2.12.2013

Marraskuu etelässä harvinaisen lämmin

Marraskuu oli lauha ja sateinen. Maan eteläosassa ja länsirannikolla kuukauden keskilämpötila oli jopa harvinaisen korkea.
Kuva: Antonin Halas

Marraskuun keskilämpötila vaihteli maan lounaisimman osan vajaasta 5 asteesta Luoteis-Lapin vajaaseen -7 asteeseen. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna keskilämpötila oli Länsi- ja Keski-Lapissa lähellä tavanomaista, muualla maassa tavanomaista korkeampi. Maan eteläosassa ja länsirannikolla kuukauden keskilämpötila oli jopa harvinaisen korkea eli se toistuu keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. Viimeisen 50 vuoden aikana lämpimimmät marraskuut ovat sattuneet vuosina 2000, 2005 ja 2011. Kuukauden korkein lämpötila, 11,1 astetta, mitattiin Jomalassa Ahvenanmaalla 16. päivä marraskuuta ja alin lämpötila, -28,6 astetta Muoniossa 30.11.

Maan keskiosassa harvinaisen sateista

Suurimmassa osassa maata oli tavanomaista sateisempaa, mutta maan keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa oli jopa harvinaisen sateista. Kuukauden sademäärä vaihteli etelärannikon runsaasta 100 millimetristä Koillis-Lapin vajaaseen 30 millimetriin. Ainoastaan osassa Lappia sademäärä jäi tavanomaista niukemmaksi. Koillis-Lapissa satoi vain runsaat puolet tavanomaista. Havaintoasemista runsaimmin satoi Virolahden Koivuniemessä, jossa sadetta kertyi 137 millimetriä. Vähiten eli 13 mm satoi Inarin Kirakkajärvellä. Suurin vuorokautinen sademäärä, 23,6 millimetriä, mitattiin Kurikan Pyörnissä 5. päivänä.

Kuukauden lopussa oli lunta Etelä-Karjalasta Pohjanmaan rannikolle ulottuvan vyöhykkeen pohjoispuolella. Lumipeitteinen alue oli tavanomaista suppeampi, sillä keskimäärin marraskuun lopussa lumipeite kattaa koko maan lounaissaaristoa ja Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Paksuimmat nietokset olivat Käsivarren Lapissa, ja Enontekiön Kilpisjärvellä lunta oli jopa 83 cm, joka lähentelee marraskuun lumensyvyysennätystä.

Myrskypäiviä oli merialueilla kuukauden aikana kuusi. Laaja-alaisin myrsky oli 17. päivänä sattunut Eino-myrsky, joka koetteli erityisesti maan keski- ja itäosaa. Suurin keskituulen nopeus oli Raahen Nahkiaisissa mitattu 27,0 m/s ja suurin puuska Kaskisen Sälgrundissa mitattu 32,9 m/s. Maa-alueilla kovin puuska oli Savonlinnassa mitattu 27,3 m/s.

Myös heti joulukuun alussa sattui Eino-myrskyn kaltainen laaja-alainen myrsky, joka koetteli maan etelä- ja keskiosaa. Sekä suurin keskituuli, 27,9 m/s, että suurin puuska, 34,4 m/s, mitattiin Märketissä Ahvenanmaalla. Maa-alueilla kovin puuska oli Helsinki-Vantaan lentoasemalla mitattu 26,4 m/s.

Syksy tavanomaista lämpimämpi ja idässä tavanomaista sateisempi

Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna syksy oli koko maassa tavanomaista lämpimämpi. Syyskuukausien eli syys-marraskuun keskilämpötila oli korkein maan lounaisimmassa osassa, jossa se oli noin 8 astetta. Kylmintä oli Luoteis-Lapissa, jossa keskilämpötila jäi hieman nollan alapuolelle. 2000-luvulla tätä lämpimämpi syksy on koettu vuosina 2000, 2005, 2006 ja 2011.

Terminen syksy alkoi koko maassa syyskuun 20. päivän tienoilla, mikä on Lapissa kuukauden verran tavanomaista myöhemmin. Maan eteläosassa terminen syksy alkoi lähellä tavanomaisia päiviä. Terminen talvi alkoi Lapissa lokakuun puolivälissä, melko tavanomaiseen aikaan. Maan keskiosassa terminen talvi alkoi marraskuun lopussa, mikä on tavanomaista myöhemmin. Syksyn sademäärä oli suurin maan itäosassa, jossa satoi paikoin lähes 250 millimetriä. Tavanomaista vähemmän satoi maan läntisimmässä osassa ja Käsivartta lukuun ottamatta Lapissa. Länsi-Lapissa satoi paikoin vajaat 100 millimetriä.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)

Marraskuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/marraskuuSyksyn tilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/syksytilastot