Tiedote 18.2.2020

Lomakausi ja koronaviruskaranteeni vähensivät typpidioksidipitoisuuksia Kiinassa

Tammikuun lopulta alkaen TROPOMI-satelliitin havaitsemat typpidioksidipitoisuudet ovat olleet Kiinassa monin paikoin tyypillisiä arvoja selvästi matalampia. Syitä tähän ovat tammikuun lopulle osunut kiinalainen uusivuosi ja kansallinen lomakausi sekä koronaviruksesta johtuvat matkustusrajoitukset.
Kuva: Benjamin Chris

Typpidioksidi on ilmansaaste, jonka lähteitä ovat muun muassa teollisuus, energiantuotanto ja liikenne. Lomakauden aikana useat tehtaat Kiinassa sulkevat toimintansa, mikä näkyy satelliitin havaitsemissa typpidioksidipitoisuuksissa. Pitoisuuksissa näkyvät myös koronaviruksen vuoksi voimassa olevat matkustusrajoitukset ja niistä johtuva liikenteen väheneminen.

Koronavirusepidemian keskipisteenä on ollut Hubein maakunta keskisessä Kiinassa, ja erityisesti sen pääkaupunki Wuhan. Viruksen leviämisen estämiseksi on tehty toimenpiteitä koko maakunnassa. Wuhaniin julistettiin karanteeni 23. tammikuuta alkaen, jolloin noin 11 miljoonan asukkaan kaupungin julkinen liikenne pysäytettiin – vain pari päivää ennen kiinalaista uuttavuotta.

"Uuden vuoden alku ja matkustusrajoitukset näkyivät selvästi niin maanpinnalla tehdyissä mittauksissa kuin satelliittihavainnoissakin typpidioksidipitoisuuksien laskuna", kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Anu-Maija Sundström. "Pelkkien ilmanlaatumittausten perusteella on kuitenkin vaikea erottaa lomakauden ja matkustusrajoitusten vaikutusta toisistaan", Anu-Maija Sundström huomauttaa.

Kansallista lomaa jatkettiin tänä vuonna monilla paikkakunnilla virusepidemian vuoksi normaalia pidempään, aina helmikuulle asti. Viimeisimmät ilmanlaatuhavainnot näyttävät, että typpidioksidipitoisuudet Wuhanissa ovat pysyneet edelleen normaalia alhaisemmalla tasolla. Lomakausi on päättynyt, mutta matkustusrajoitukset ovat koronaviruksen vuoksi edelleen voimassa.

Lisätietoja:

tutkija Anu-Maija Sundström, Ilmatieteen laitos, p. 040 729 3848, anu-maija.sundstrom@fmi.fi

Kuvat. TROPOMI-satelliitin havaitsema alailmakehän typpidioksidipitoisuus Wuhanissa: 1) 20.1. ennen koronaviruskaranteenin alkua ja kiinalaista uuttavuotta, 2) 30.1. ja 9.2. karanteenin alkamisen ja kiinalaisen uudenvuoden jälkeen sekä 3) 17.2. uudenvuodenlomien päättymisen jälkeen. Karttaan on myös merkitty Wuhanissa oleva Huaneng Yangluon hiilivoimala, jonka päästöt näkyvät satelliittihavainnoissa.