Tiedotearkisto: 2020

Viikonvaihteessa odotettavissa myrskytuulia [päivitetty 16.2.2020 klo 15:25]

16.2.2020 15:27

Sunnuntai-illan ja maanantaiaamupäivän aikana etelänpuoleinen tuuli voimistuu myrskyksi. Maa-alueilla voimakkaimmat puuskat esiintyvät länsirannikon maakunnissa.

Kuva: Bengt Wickstrom

Kuva: Bengt Wickstrom

Ilmatieteen laitoksen 16.2.2020 tekemän ennusteen mukaan syvä matalapaineen alue saapuu sunnuntain aikana Pohjois-Atlantilta Suomeen. Sunnuntai-illan ja maanantaiaamupäivän välillä tuuli voimistuu lähes kaikilla merialueilla paikoin myrskylukemiin. Maa-alueilla tuuli on voimakasta puuskissa Etelä-Lapista etelään olevalla alueella. Voimakkaimmat myrskypuuskat esiintyvät maanantain vastaisena yönä Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, myöhemmin maanantaiaamuyönä ja -aamuna myös Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Lapin alueella. Edeltävien päivien ennusteisiin nähden myrskymatalapaine on jonkin verran heikentynyt. Myrskypuuskat voivat kuitenkin aiheuttaa melko runsaasti yksittäisiä tuulivahinkoja vaara-alueella. Maan etelä- ja keskiosan vähäinen routatilanne voi edesauttaa puita kaatumaan herkemmin.

Myrskymatalapaineen yhteydessä tulee runsaita sateita, varsinkin etelässä ja maan pohjoisosassa. Lapissa runsaimmat sateet alkavat sunnuntaina päivällä ja päättyvät maanantaina päivällä. Sade tulee Lapissa suuremmaksi osaksi lumena, tosin ajoittain sade muuttuu eteläosiltaan vedeksi. Märkää lunta voi kertyä lähinnä Lapin lounaisosaan yleisesti 10-15 cm, mikä muuttaa ajokelin erittäin huonoksi. Maan etelä- ja keskiosassa sade tulee vetenä.

Matalapaineen yhteydessä merivesi nousee korkealle Pohjanlahdella, Saaristomerellä ja Suomenlahdella sunnuntai-illan ja maanantaiaamun välillä, Perämeren pohjoisosassa jopa erittäin korkealle. Lisäksi lähes kaikilla merialueilla esiintyy kovaa aallokkoa (yli 4 m).

 

Lisätiedot:

Voimassa olevat varoitukset

Merivedenkorkeus

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)