Tiedote 30.12.2010

Joulukuu paikoin harvinaisen kylmä

Ilmatieteen laitoksen mukaan joulukuu 2010 oli selvästi tavanomaista kylmempi, maan etelä- ja keskiosassa jopa harvinaisen kylmä.
Kuva: Antonin Halas

Maan etelä- ja keskiosassa kulunut joulukuu oli kolmanneksi kylmin joulukuu viimeisen 50 vuoden aikana. Kylmempi joulukuu on koettu vain vuosina 1967 ja 1978. Kuukauden alin lämpötila oli -36,2 astetta ja se mitattiin Utsjoen Kevojärvellä 19. päivä joulukuuta. Suurimmassa osassa maata lämpötila pysytteli koko kuukauden ajan pakkasen puolella.

Joulukuun keskilämpötila vaihteli etelä- ja lounaisrannikon sekä Ahvenanmaan runsaasta -6 asteesta maan itä- ja pohjoisosan noin -15 asteeseen. Suurin poikkeama, runsaat 7 astetta, oli maan keskiosassa. Pienin poikkeama, vajaat kaksi astetta, oli Keski- ja Pohjois-Lapissa.

Kuukauden sademäärä vaihteli etelärannikon runsaasta 50 millimetristä Keski- ja Pohjois-Lapin vajaaseen 10 millimetriin. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna yli tavanomaisten arvojen päästiin vain etelärannikolla, kun taas Lapissa jäätiin paikoin alle viidenneksen tavanomaisesta sademäärästä. Kuukauden suurin vuorokautinen sademäärä oli 12,7 mm, ja se mitattiin Helsingin Kaisaniemessä 7. päivänä.

Lumitilanne paikoin poikkeuksellinen

Kylmyyden ohella huomattava piirre joulukuun säässä oli etelärannikon ja Kymenlaakson suuri lumimäärä. Nämä alueet olivat suuren osan kuukautta Suomen lumisimpia alueita.Pääkaupunkiseudulla lumitilanne oli vuodenaikaan nähden poikkeuksellinen. Ilmatieteen laitoksen Helsingin Kaisaniemen havaintoasemalla hätyyteltiin jopa vuonna 1915 mitattua joulukuun lumensyvyysennätystä, 70 cm, kun siellä 20. päivänä mitattiin lumensyvyydeksi 67 cm. Samana päivänä mitattiin Helsingin Kumpulassa lumensyvyydeksi 68 cm, joka oli kuluneen joulukuun aikana suurin Suomessa mitattu lumensyvyys. Syynä etelärannikon lumisuuteen on kylmä säätyyppi, joka tuo kaiken sateen etelässäkin lumena. Myös avoin meri lisää sateisuutta rannikon tuntumassa.Kuukauden päättyessä lunta oli suuressa osassa maan etelä- ja itäosaa sekä Keski- ja Pohjois-Lapissa yli 30 cm, muualla yleensä 20–30 cm.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,03 e/min+pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600(3,98 e/min + pvm)

Joulukuun tilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/joulukuuLumitilanne: http://ilmatieteenlaitos.fi/lumitilastot