Tiedote 20.12.2010

Valkoinen joulu koko maassa

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan joulu on koko maassa valkoinen ja talvinen. Joulupäivänä Ruotsista on lähestymässä matalapaine lumisateineen.
Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen 20. joulukuuta tekemän alustavan ennusteen mukaan joulua vietetään talvisessa pakkassäässä. Lähipäivinä Skandinavian yllä oleva matalapaine ja lumisateet heikkenevät vähitellen ja sää on poutaantumassa. Pilvipeitteen rakoillessa pakkanen alkaa kiristyä jo tiistain kuluessa. Keskiviikkona sää on laajalti poutaista ja pilvisyys vaihtelee, pakkasta on yleisesti 15…25 astetta, rannikolla voi tulla vielä jokunen lumikuuro.Torstaina eli aatonaattona on poutaa ja pakkanen on yleisesti kireää, pilvisyydestä riippuen 20…30 astetta. Jouluaattokin valkenee kireässä ja poutaisessa pakkassäässä, mutta päivän kuluessa sää lauhtuu kuitenkin etelässä ja lännessä tuulen voimistuessa.

Joulunpyhinä lumisadealue lähestymässä lounaasta

Joulupäivän ja tapaninpäivän osalta sääennusteisiin liittyy vielä epävarmuutta. Ruotsista on lähestymässä matalapaine lumisateineen Suomea, mutta matalapaineen tarkka reitti on vielä epävarma. Maanantaina tehtyjen ennusteiden mukaan lumisateita leviää joulupäivän aikana ensin maan länsiosaan ja myöhemmin myös itään ja pohjoiseen. Joulun meno- ja paluuliikenteessä on syytä olla varovainen, ja voimassa olevat varoitukset onkin hyvä tarkistaa ennen liikenteeseen lähtemistä.

Lunta eniten etelärannikolla

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan valkoinen joulu on tavallisesti lähes takuuvarma maan pohjoisosassa Perämeren rannikkoa lukuun ottamatta sekä Itä-Suomen pohjoisosassa. Mitä lähemmäksi rannikkoa tullaan, sitä pienemmäksi valkoisen joulun todennäköisyys käy. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä valkoisia jouluja on keskimäärin kaksi kolmesta. Ahvenanmaalla ja Saaristomerellä keskimäärin vain joka toinen joulu on valkea. Pitkän ajan keskiarvojen mukaan joulunpyhinä lunta on tyypillisesti maan etelä- ja länsiosassa noin 10–20, lounaassa kuitenkin alle 10 senttimetriä. Maan itä- ja pohjoisosassa lunta on noin 20–40 senttimetriä. Eniten lunta on tavallisesti Koillismaalla ja Pohjois-Lapissa.

Tällä hetkellä on koko maassa lumipeite. Eniten lunta on etelärannikolla ja Kymenlaaksossa, jossa sitä on yleisesti yli puoli metriä. Eniten lunta oli aamulla 20. joulukuuta Helsingin Kumpulassa, jossa sitä oli 68 cm. Helsingin Kaisaniemessä lunta oli 67 cm. Aseman mittaushistoriassa siellä on ollut enemmän lunta joulukuussa vain kerran aikaisemmin eli vuonna 1915, jolloin sitä oli 70 cm. Ajankohtaan nähden lunta on poikkeuksellisen paljon ainoastaan pääkaupunkiseudulla, kun taas muualla maassa lumen syvyys on ajankohtaan nähden yleensä melko tavanomainen. Satakunnassa, Etelä-Pohjanmaalla, Tornionjokilaaksossa ja Itä-Lapissa lunta on jopa selvästi tavanomaista vähemmän. Vähiten lunta oli 20. päivänä aamulla Kokemäen Peipohjassa, jossa sitä oli vain 6 cm.

Tilastojen mukaan joulunajan lämpötilat vaihtelevat tyypillisesti maan etelä- ja keskiosassa parista pakkasasteesta noin kymmeneen pakkasasteeseen. Etelä- ja länsirannikolla lämpötilat ovat ylimmillään tavallisesti nollan tietämillä. Maan pohjoisosassa joulun ajan lämpötilat vaihtelevat tyypillisesti muutamasta pakkasasteesta noin -20 asteeseen.

Viime vuonnakin joulua vietettiin sangen talvisissa olosuhteissa. Joulupäivän pakkaslukemat vaihtelivat yleensä etelä- ja länsirannikon muutamasta asteesta Lapin noin 20 asteeseen. Joulunpyhien alin lämpötila oli -32,8 astetta, ja se mitattiin Kuusamon Kiutakönkäällä tapaninpäivänä. Viime joulunakin oli koko maassa lumipeite, ja lumensyvyys vaihteli Ahvenanmaan vajaasta 10 cm:stä Keski-Lapin runsaaseen 40 cm:iin. Joulunpyhien suurin lumensyvyys oli viime vuonna 60 cm, ja se mitattiin Kittilän Kenttärovalla jouluaattona.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,03 e/min + pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,98 e/min + pvm)

JoulutilastotJoulukuun sääseurantaLumitilanteen seurantaVoimassa olevat varoitukset