Tiedote 1.12.2015

Marraskuussa rikottiin lämpöennätyksiä

Monin paikoin poikkeuksellisen lauha marraskuu pitkitti talven tuloa.
Kuva: Olli Toivonen

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan marraskuu oli Suomessa laajalti poikkeuksellisen lämmin lukuun ottamatta lähinnä Pohjois-Karjalasta Lappiin ulottuvaa aluetta. Maan etelä- ja länsiosassa kuukausi oli useilla havaintoasemilla jopa ennätyksellisen leuto. Marraskuun lämpötilapoikkeama tavanomaiseen verrattuna oli Ahvenanmaan vajaan 3 asteen ja Pohjanmaan maakuntien sekä Länsi-Lapin noin 5 asteen välillä. Vastaava tai lauhempi marraskuu on koettu suurimmassa osassa maata viimeksi vuonna 2005 ja Lapissa vuonna 2011.

Kuukausi alkoi erittäin lämpimänä etenkin maan etelä- ja länsiosassa. Suomen mittaushistorian korkein marraskuun lämpötila, 14,3 astetta, mitattiin Kemiönsaaressa kuukauden 3. päivänä. Tavanomaista lauhemman sään katkaisi kylmän ilman purkaus 20:nnen päivän tienoilla. Siinä yhteydessä mitattiin 23. päivänä Enontekiön Näkkälässä kuukauden alin lämpötila, -27,5 °C, ja pakkanen kiristyi öisin maan eteläosassakin 10 asteen vaiheille. Kuukauden lopulla sää lauhtui uudelleen, jolloin lämpötila kohosi maan länsiosassa paikoin lähelle kymmentä astetta.

Marraskuun sademäärä oli suurimmassa osassa maata 40–80 millimetriä. Runsaimmin satoi Lapin lounaisosassa sekä länsirannikolla. Niukimmin satoi Ylä-Lapissa, jossa sademäärä jäi alle 30 millimetrin. Lapista löytyvät myös sekä runsassateisin että vähäsateisin havaintoasema, kun Tornion Torpissa satoi 131,9 mm ja Utsjoen Nuorgamissa 11,0 mm. Suurin vuorokauden sademäärä, 34,4 mm, mitattiin Merikarvian Tuorilassa 25. päivänä.

Lunta oli kuukauden päättyessä vain Koillismaalla ja Lapissa sekä osassa Kainuuta, kun sitä tilastollisesti on marraskuun lopulla koko maassa. Kylmän ilman purkauksen yhteydessä lumisadetta saatiin myös maan etelä- ja keskiosassa. Keski-Suomen ja Pirkanmaan maakunnissa pyrytti paikoin runsaasti, mikä aiheutti tykkylumivaurioita sekä sähkökatkoksia. Kuukauden suurin lumensyvyys, 44 cm, mitattiin Juupajoen Hyytiälässä 24. päivänä. Kuukauden lopun lauhtumisen yhteydessä nämä lumet sulivat kokonaan.

Syksy oli jälleen lämmin

Koko syksyn eli syys-marraskuun keskilämpötila oli koko maassa harvinaisen korkea poikkeaman ollessa suurimmassa osassa maata yli 2 astetta ja pohjoisessa paikoin yli 3 astetta. Lämpimämpi syksy on koettu suurimmassa osassa maata viimeksi vuonna 2011.

Syksyn sateet jakautuivat epätasaisesti, sillä etelässä oli tavanomaista kuivempaa ja pohjoisessa sateisempaa. Maan itäosassa sademäärä jäi harvinaisen pieneksi, kun taas Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa sekä Etelä- ja Keski-Lapissa oli paikoin jopa poikkeuksellisen sateinen syksy sademäärän kohotessa yli 200 millimetrin.

Lisätietoja:

Marraskuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/marraskuu

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologitIlmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede