Tiedote 19.8.2013

Ilmatieteen laitoksen kehitysyhteistyöhanke jatkuu Nepalissa

Ilmatieteen laitos jatkaa menestyksekästä yhteistyötä Nepalin kansallisen sääpalvelun kanssa. Tavoitteena on tuottaa kehittyneitä sääpalveluita.
Kuva: Irma Ylikangas

Ilmatieteen laitos jatkaa erinomaisesti alkanutta yhteistyötään Nepalin kansallisen sääpalvelun, Nepal Department of Hydrology and Meteorologyn (DHM) kanssa uudessa FNEP2 -hankkeessa. Projektin tavoitteena on parantaa nepalilaisten meteorologista tietämystä ja varautumista sään aiheuttamiin luonnonkatastrofeihin, joita ilmastonmuutos tulee tulevaisuudessa lisäämään. Projekti on ulkoasiainministeriön rahoittama IKI-kehitysyhteistyöhanke ja se kestää kolme vuotta. Projektisopimukset allekirjoitettiin kevään ja kesän aikana, ja toiminta alkaa syksyllä 2013.

Hankkeessa jatketaan DHM:n meteorologisen tiedonkeruun sekä laadunvalvonnan kehitystyötä ja koulutetaan työntekijöitä useilla eri meteorologian osa-alueilla. Lisäksi pyritään tuottamaan uusia meteorologisia palveluita laitoksen sääpäivystystä kehittämällä. Projekti toteutetaan koulutusten, työpajojen ja tutustumiskäyntien avulla sekä Nepalissa että Suomessa. Hankkeessa tehdään yhteistyötä Ilmatieteen laitoksen Bhutanin vastaavan IKI-projektin kanssa.

Hyvillä sää- ja ilmastopalveluilla voidaan hallita entistä tehokkaammin ilmastonmuutoksen ja sään ääri-ilmiöiden taloudellisia ja inhimillisiä haittavaikutuksia Nepalissa. Nepal on useiden selvitysten perusteella erittäin haavoittuvainen ilmastonmuutoksen vaikutuksille. Luonnonilmiöihin liittyvät katastrofit vaativat keskimäärin 950 ihmisen hengen ja aiheuttavat noin 11,4 miljoonan euron vahingot vuodessa.

- Nepalin meteorologinen laitos on kehityksensä alkutaipaleella, joten askeleita on otettava kaikilla laitoksen osa-alueilla lähtien havaintoverkoston suunnittelusta, meteorologisen tiedon keräämisestä ja laadunvalvonnasta. Kun havaintoverkko ja tiedonhallinta saadaan kuntoon, mahdollistetaan myös uusien palveluiden kehittäminen. Ilmatieteen laitoksen kokemuksen avulla pystytään erinomaisesti tukemaan tätä kehitystä, kertoo projektipäällikkö Irma Ylikangas.

FNEP2-projekti jatkoa aiemmalle IKI-hankkeelle

Aikaisempi, vuosina 2010–2012 toteutettu FNEP-hanke keskittyi muun muassa Nepalin sääasemien päivittämiseen ja DHM:n henkilökunnan tietotaidon parantamiseen esimerkiksi datanhallinnassa ja laitteiden teknisessä ylläpidossa. Projektin aikana 48 henkilöä osallistui koulutuksiin ja koulutuspäiviä oli yhteensä 260. Hankkeen osana Ilmatieteen laitos toteutti myös sosio-ekonominen tutkimuksen, jonka tulokset puhuvat puolestaan: jokainen Nepalin sää- ja ilmastopalveluihin sijoitettu euro säästää 6-11 euroa yhteiskunnan rahoja paremman varautumisen kautta.

Ulkoasiainministeriön instituutioiden välinen IKI edistää suomalaisten ja kumppanimaiden valtiollisten toimijoiden välistä suoraa yhteistyötä, joka tähtää kehitysmaiden valtion virastojen ja laitosten osaamisen vahvistamiseen. Ilmatieteen laitoksella on tällä hetkellä käynnissä alueellisia IKI-hankkeita Karibian saarivaltioiden kanssa sekä kahdenvälisiä IKI-hankkeita Keski-Aasiassa, Kolumbiassa, Ecuadorissa, Vietnamissa, Bhutanissa ja Sudanissa. IKI-hankkeiden lisäksi suuria alueellisia ulkoasianministeriön rahoittamia hankkeita on käynnissä Tyynenmeren saarivaltioissa ja Andien alueella. Lisäksi Ilmatieteen laitos on mukana konsultointihankkeissa Latviassa, Kazakstanissa, Malawissa, Mosambikissa, Swazimaassa, Makedoniassa, Kosovossa, Venäjällä sekä Kiinassa.

Lisätietoja:

Yksikön päällikkö Harri Pietarila, p. 050 337 8224, harri.pietarila@fmi.fiProjektipäällikkö Irma Ylikangas, irma.ylikangas@fmi.fi

Tietoa IKI-instrumentista:

http://formin.finland.fi/Public/default.aspx?nodeid=40157&contentlan=1&culture=fi-FI