Tiedote 8.8.2013

Perjantaina odotettavissa ukkosia ja runsaita sateita

Lähivuorokauden aikana on odotettavissa voimakasta salamointia, rankkasateita ja mahdollisia ukkospuuskia, joita seuraavat runsaat sateet.
Kuva: Paavo Korpela

Ilmatieteen laitoksen torstaina 8. elokuuta tekemän ennusteen mukaan torstaina ja perjantaina maan etelä- ja keskiosassa vallitsee lämmin ja hyvin kostea etelänpuoleinen ilmavirtaus. ”Tilanne on otollinen voimakkaiden ukkosten kehittymiselle ja runsaiden sateiden esiintymiselle. Kyseessä voi olla todennäköisesti yksi tämän kesän voimakkaimmista ukkosista”, sanoo päivystävä meteorologi Paavo Korpela.

Riski voimakkaiden ukkosten todennäköisyydelle on perjantaina aamuyöstä ja jatkuu aina perjantai-iltapäivään asti. Itämereltä saattaa saapua jo aamuyöllä maan lounaisosaan ukkoskuuroalue, joka etenee aamun ja aamupäivän aikana kohti koillista. Ukkoskuuroihin liittyy rankkoja sateita, voimakasta salamointia sekä mahdollisesti voimakkaita puuskia.

Perjantaina iltapäivällä voimakkaita ukkospilviä voi vielä kehittyä itärajan tuntumassa. Ukkospilvialueen pohjoispuolelle muodostuu jatkuvan sateen vyöhyke, johon liittyy runsaita sateita. Satakunnasta Kainuuseen ulottuvalla vyöhykkeellä sadetta voi perjantain aikana kertyä paikoin yli 30 millimetriä. Voimassa olevat varoitukset päivittyvät tilanteen mukaan.

Ohjeita ukkoselta suojautumiseen

Vaikka ukkonen on näyttävä luonnonilmiö, kannattaa pitää mielessä salamoiden äkkiarvaamattomuus ja vaarallisuus. Tilastojen mukaan ukkonen on Suomessa esiintyvistä sääilmiöistä ihmiselle vaarallisin. Keskimäärin salamaan menehtyy yksi ihminen joka toinen vuosi.

Sateelta ei kannata suojautua puun alle, sillä salama iskee useimmin puiden kaltaisiin korkeisiin kohteisiin. Lisäksi salaman sähkövirta siirtyy puusta helposti ihmiseen, joka johtaa sähköä puuta paremmin. Metallikorinen auto on melko turvallinen ja yleensä helposti tarjolla oleva suojautumispaikka. Sisätiloissa sähkölaitteiden johdot on suotavaa kytkeä pois jo hyvissä ajoin ennen ukkosta. Etenkään herkät elektroniikkalaitteet, kuten tietokoneet eivät kestä kovin suuria ylijännitteitä.

Sadevaroituksella varoitetaan mahdollisesti vahinkoa aiheuttavista sademääristä

Sadevaroituksia annetaan niin runsaista, pitkäkestoisista sateista kuin rankoista, lyhyen aikaa kestävistä sateista. Vuorokauden aikana suuri sademäärä voi nostaa jokien virtaamia ja siten aiheuttaa tulvia. Tällöin sateet osuvat pienille alueille ja mikäli ne osuvat kaupunkiin, voi esiintyä äkkitulvia.

Tiedotetta päivitetään tarvittaessa osoitteessa:http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedote/1200914

Lisätiedot:

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoituksetToimintaohjeita ukkospuuskien varalta: http://ilmatieteenlaitos.fi/toimintaohjeita-ukkospuuskissaSuojautuminen salamalta: http://ilmatieteenlaitos.fi/suojautuminen-salamaltaTietoa sadevaroituksista: (http:// http://ilmatieteenlaitos.fi/ajankohtaista/1200847)Toimintaohjeita äkkitulvien varalta: http://ilmatieteenlaitos.fi/toimintaohjeita-akkitulviin

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min+pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600(4,01 e/min + pvm)