Tiedote 1.11.2019

Lokakuu oli viileä ja monin paikoin sateinen

Lapissa keskilämpötilan poikkeama tavanomaisesta oli suurin. Pohjois-Karjalassa kuukausi oli paikoin harvinaisen sateinen.
Photo: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan lokakuu oli keskilämpötilaltaan pitkän ajan keskiarvoa (1981‒2010) viileämpi. Keskilämpötila oli Pohjois-Lapissa -3 ja -4 asteen välillä, lounaissaaristossa reilut 7 astetta. Poikkeama pitkän ajan keskiarvosta oli suurin Pohjois-Lapissa, missä keskilämpötila oli noin kolme astetta keskiarvoa alhaisempi. Vastaavasti etelärannikolla poikkeama oli vain muutamia asteen kymmenyksiä.

Kuukauden ylin lämpötila oli kuun 1. päivänä Helsingin majakalla mitattu 13,4 astetta. Alin lämpötila, -24,2, mitattiin puolestaan Enontekiön lentoasemalla kuun 28. päivä.

Kuun lopussa idässä ja pohjoisessa oli lunta

Lokakuu oli monin paikoin tavanomaista sateisempi, ja varsinkin Pohjois-Karjalassa kertyneet sademäärät olivat paikoin harvinaisen suuria. Sen sijaan paikoin maan länsiosassa ja Pohjois-Lapissa sademäärä jäi alle tavanomaisen.

Suurin kuukauden sademäärä, 137 millimetriä, mitattiin Hangossa Tvärminnen havaintoasemalla. Vähiten satoi Enontekiössä Näkkälän havaintoasemalla, missä sademäärä oli 18 milliä. Suurin vuorokauden sademäärä, 64,4 millimetriä, mitattiin kuukauden ensimmäisenä päivänä Rautavaaran Ala-Luostan havaintoasemalla.

Lunta satoi kuukauden alkupuolella paikoin Pohjois-Karjalaan ja Kainuuseen. Kuukauden keskivaiheilla lunta alkoi kertyä runsaammin Lappiin. Lunta oli kuukauden päättyessä maan itäosassa, Kainuussa ja Koillismaalla 0‒10 senttimetriä, Lapissa yleisesti 10‒30 senttiä. Varsinkin Keski-Lapissa lumensyvyys oli tavanomaista suurempi, paikoin jopa harvinaisen suuri.

Lisätietoja:

Lokakuun säätilastot

Syyssään tilastoja

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)