Tiedote 22.10.2019

Raekausi oli keskimääräinen

Viime vuoden tapaan raesateet jäivät vähäisiksi keskikesällä, jolloin suursäätilaa hallitsi kuiva ja lämpötiloiltaan vaihteleva säätyyppi. Sen sijaan alku- ja loppukesä tarjosivat runsaasti raekuuroja.
Lappeenranta 1.7.19. Kuva: Heli Sariola

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan viime kesänä oli 49 raepäivää. Raepäivien lukumäärä oli tavanomainen: viimeisen kymmenen vuoden keskiarvo on 50 raepäivää vuodessa.

Toukokuun alun ja lokakuun alun välillä havaittiin 322 erillistä tapausta, joista 20:ssä tavattiin suuria eli halkaisijaltaan yli kahden senttimetrin kokoisia rakeita. Rakeita satoi eniten maan keski- ja itäosissa.

"Kesä oli lämpö- ja sadeoloiltaan hyvin vaihteleva. Jaksot, joissa sekä lämpö että kosteus olisivat olleet samanaikaisesti läsnä, jäivät tänä kesänä lyhyiksi", sanoo meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta.

Alkukesästä voimakkaita raekuuroja, kesäkuussa suurimmat rakeet

Tämä kauden ensimmäinen suuria rakeita muodostanut raekuuro kulki 10. toukokuuta Savonlinnan itäpuolitse pohjoiseen, jolloin ainakin Kerimäellä, Savonrannassa ja Rääkkylässä satoi jopa 3,5-senttisiä rakeita. Myös idempänä Pohjois-Karjalassa satoi tuolloin rakeita. Toukokuun vilkkain raepäivä oli 25. toukokuuta, jolloin etelässä tehtiin lähes 30 raehavaintoa. Toukokuussa oli yhteensä kuusi raepäivää.

Kesäkuussa raesateet keskittyivät maan kaakkoisosasta Pohjois-Pohjanmaalle yltävälle alueelle. Maan keski- ja pohjoisosassa satoi rakeita myös juhannuksena. Kesän suurimmat rakeet, jotka olivat halkaisijaltaan 4,5–5 senttimetriä, havaittiin juhannusaattona Muhoksen lähistöllä. Kesäkuussa oli yhteensä 13 raepäivää, joista kuutena satoi suuria rakeita. Raetapauksia havaittiin lähes 80.

Loppukesästäkin havaittiin raekuuroja ja suuria rakeita

Heinäkuun ainoa merkittävä rae-episodi osui Lappeenrannan ja Joutsenon alueelle 1. heinäkuuta. Suurimmat rakeet olivat Lappeenrannassa kolmen senttimetrin luokkaa, Joutsenossa lähempänä neljää senttiä. Raehavaintoja alueelta kertyi yli 40 kappaletta. Heinäkuussa rakeita satoi 11 päivänä.

Elokuun raetapaukset osuivat kuukauden puolivälin tienoille ja maan keskivaiheille. Rankin raekuuro koettiin Kolarin Sieppijärvellä 20. elokuuta. Elokuussa raepäiviä kertyi kahdeksan, ja tapauksia vajaat 50 kappaletta.

Syyskuun alkupuoli oli vielä lämmin ja suosi yksittäisten raekuurojen esiintymistä. Syyskuussa rakeita havaittiin vielä yhdeksänä päivänä ja tapauksia kertyi 45 kappaletta. Raekausi päättyi lokakuun alun kahteen raepäivään, kun sää kylmeni ja sateen olomuoto muuttui lumirakeiksi.

Lisätietoja:

Meteorologi Jari Tuovinen, jari.tuovinen@fmi.fi

Lisätietoa rakeista Ilmatieteen laitoksen sivuilla