Tiedote 2.12.2005

Tiedote - SOHO-satelliitti tutkinut avaruutta kymmenen vuotta

Joulukuun 2. päivä vuonna 1995 laukaistiin SOHO-aurinkotutkimussatelliitti avaruuteen. SOHOn mukana avaruuteen lähti UV-havaintolaite SWAN, jonka rakentamisessa myös Ilmatieteen laitos on ollut mukana. SWANin ohella myös muut SOHOn matkassa olevat instrumentit toimivat edelleen moitteetta ja tulevat jatkamaan toimintaansa vuoteen 2007 saakka.

SOHO:n ottama kuva Auringosta 2.12.2005 Kuva: NASA

SOHO-satelliitti on yksi menestyneimmistä tutkimussatelliiteista. SOHO on tuottanut kymmenen toimintavuotensa aikana suuret määrät tieteellistä tutkimustietoa mm. Auringon rakenteesta, aurinkotuulesta ja lähiavaruudesta. Tämän lisäksi SOHO on löytänyt kuluneiden kymmenen vuoden aikana tuhat uutta komeettaa. Määrä on liki puolet kaikista komeetoista, jotka on tunnistettu. Jatkuva Auringon aktiivisuuden seuranta antaa tarkat varoitukset tietoliikennesatelliiteille haitallisesta Auringon säteilystä.

SWAN-instrumentti varoittaa Auringon hiukkaspurkauksistaSuomalais-ranskalaisena yhteistyönä toteutettu SWAN-instrumentti on toiminut hyvin. SWAN-instrumentti on yksi Aurinkoa ja aurinkokunnan reuna-alueita tutkivan SOHO-satelliitin mittalaitteista. SWANin mittauksilla tutkitaan Auringosta tulevan hiukkasvuon hitaita vaihteluita sekä tähtienvälisestä avaruudesta virtaavan kaasun ominaisuuksia. Tärkein SWANin tulos on sen tekemä havainto aurinkotuulen epäsymmetrisyydestä ja sen tyypillisestä vaihtelusta aurinkosyklin mukaan. SWAN-instrumentin havaintojen avulla on mahdollista varoittaa vaarallisista Auringon hiukkaspurkauksista nopeasti myös silloin, kun ne tapahtuvat Auringon takana. Tämä on pidentänyt varoitusajan kolmesta kymmeneen päivään.

SWAN havaitsee myös kohteita, joissa on vetykaasua. Tällaisia ovat mm. komeettojen kaasukehät. SWAN seurasi viime kesänä Deep Impact -luotaimen mukana olleen iskeytyjän törmäystä Tempel1-komeettaan. SWAN mittasi komeetasta vapautuvan veden sisältämän vedyn heijastamaa auringon Lyman-alpha-säteilyä. Mittaustulosten avulla on voitu laskea törmäyksessä vapautuneen veden määrä, mikä yhdessä muiden mittausten kanssa tulee antamaan entistä paremman arvion komeetan ytimen koostumuksesta.

SWAN on osa Ilmatieteen laitoksen ja Ranskan Service D'Aeronomien tieteellistä yhteistyötä. Instrumentin rakentamiseen osallistuivat Suomesta myös VTT ja Finnyards.

Lisätietoja:

Ryhmäpäällikkö Walter Schmidt, puh. (09) 1929 4658, walter.schimdt@fmi.fi

AurinkotuuliSWAN-instrumentti