Tiedote 23.10.2015

Suomen kymmenes säätutka Petäjävedelle

Ilmatieteen laitoksen kymmenes säätutka otetaan käyttöön Petäjävedellä.
Kuva: Mikko Kurri

Keski-Suomeen rakennettu uusi ja modernia kaksoispolarisaatioteknologiaa hyödyntävä tutka parantaa huomattavasti säätutkapalvelua Keski-Suomen alueella. Uusimman tutkan rakentamisen jälkeen Suomen säätutkaverkkoon kuuluu tasan kymmenen tutka-asemaa. Muut Ilmatieteen laitoksen säätutkat sijaitsevat Korppoossa, Vantaalla, Kaipiaisissa, Kesälahdella, Ikaalisissa, Kuopiossa, Utajärvellä, Vimpelissä ja Luostotunturilla. Petäjävedelle noussut tutkatorni on 26 metriä korkea ja antennin suojakuvun kanssa kokonaiskorkeus nousee 33 metriin.

Tutka tuo helpotusta mm. huonojen liikenneolosuhteiden ennustamiseen

Uuden säätutkan havainnot tukevat Ilmatieteen laitoksen sääpalvelua koko maassa, mutta tuovat tuntuvan parannustason erityisesti Keski-Suomessa, jossa esim. teiden talvikunnossapidon tarpeisiin voidaan tuottaa laadukkaampaan tutkatietoa. Tutkasta on hyötyä myös puolustusvoimien Tikkakosken lentosotakoululle, jossa lentotunnit ovat lisääntyneet viime vuosina.

Säätutka on tärkeä havaintoväline ennustettaessa nopeasti muuttuvia säätilanteita, ja sen avulla kyetään tehokkaasti havaitsemaan paikalliset sateet ja erottamaan eri sateen olomuodot toisistaan. Uusi tutka parantaakin etenkin lyhytaikaisia sääennusteita ja helpottaa talven lumisateiden ajankohdan ja voimakkuuden ennustamista.

Ilmatieteen laitos tuottaa säätutkatietoa omaan, yleiseen sekä asiakkaidensa käyttöön. Tutkakuvat ovat tulleet tutuiksi esimerkiksi TV:n säätiedotusten yhteydessä ja Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla.

Uuden tutkan on valmistanut suomalainen Vaisala Oyj, maailman johtava säänmittausinstrumenttien ja -järjestelmien toimittaja. "Kaksoispolarisaatiotutka WRM200 on maailmalla hyvin menestynyt tuote. Jo lähes kolmenkymmenen maan meteorologiset laitokset ovat valinneet Vaisalan säätutkateknologian omiin havaintoverkkoihinsa", kertoo Vaisala Oyj:n tuotelinjapäällikkö Pekka Utela.

Lisätietoja:

Tutkija Mikko Kurri, puh. 029 539 5759, mikko.kurri@fmi.fi

Kehittämispäällikkö Keijo Leminen, puh. 029 539 5700, keijo.leminen@fmi.fi

Vaisala Oyj:Tuotelinjapäällikkö Pekka Utela, puh. 040 592 3397, pekka.utela@vaisala.com

Sadealueet Suomessa: http://ilmatieteenlaitos.fi/sade-ja-pilvialueet

Keski-Suomen sadealueet: http://ilmatieteenlaitos.fi/sade-ja-pilvialueet/suomen-keskiosa

Zoomattava kartta (beta): http://ilmatieteenlaitos.fi/sadealueet-suomessa

Tutkakuva nyt myös paikallissääsivujen yhteydessä!

http://ilmatieteenlaitos.fi/saatutkat

Kuvia Petäjäveden tutkan rakentamisesta osoitteessa: https://ilmatieteenlaitos.studio.crasman.fi/bank/julkinen