Tiedote 1.10.2015

Valio-myrsky Suomeen perjantaina

Suomen ylitse liikkuu perjantaina nopealiikkeinen syvenevä matalapaine itään. Voimakkaat tuulet aiheuttavat myrskyvahinkoja etenkin maan keskivaiheilla.
Kuva: Mauri Mahlamäki

Myrskypuuskia esiintynee perjantaina Lappia lukuun ottamatta, todennäköisimmin maan keskivaiheilla sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Maan eteläosa saattaa selvitä vähäisemmällä tuulella, mutta odotettavissa on sielläkin silti paikoin myrskyvahinkoja.

Puuskat ovat koko maassa Lappia lukuun ottamatta 18–22 metriä sekunnissa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja maan keskiosassa monin paikoin 20–25 m/s. Tuulet voivat aiheuttaa puiden kaatumisia laajalti, joten sähkökatkoja on odotettavissa laajalla alueella.

Perjantaina keskipäivällä länsilounainen tuuli yltyy ensin Pohjanmaan rannikkovyöhykkeellä, iltapäivän kuluessa yleisemmin maan keskivaiheilla ja viimeiseksi illalla aivan etelässä ja idässä. Illan aikana tuuli myös kääntyy länsiluoteiseksi. Kovimmat puuskatuulet alkavat hellittää yöllä, maan itäosassa vasta lauantaina aamupäivään mennessä. Näin ollen tuulivahinkojen riski kestää 6–10 tuntia.

Valio-myrskyn lähin sopiva vertailukohta lienee Eino-myrsky marraskuulta 2013. "Ajankohta on muutenkin otollinen tuulivahingoille, koska maa on roudaton ja puut ovat yhä suurelta osin lehdessä", toteaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh.  0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh.  0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Toimintaohjeita myrskypuuskiin: http://ilmatieteenlaitos.fi/toimintaohjeita-myrskypuuskiin

Meteorologit seuraavat tilannetta myös @meteorolgit -twitterissä. Twiitit näkyvät myös www.ilmatieteenlaitos.fi –sivuston etusivulla.