Tiedote 23.10.2002

Tiedote - Petteri Taalas Ilmatieteen laitoksen pääjohtajaksi

Valtioneuvosto nimitti 23. lokakuuta Ilmatieteen laitoksen pääjohtajaksi tutkimusprofessori, filosofian tohtori Petteri Taalaksen (41). Pääjohtajana Taalas aloittaa 28. lokakuuta 2002.

Filosofian tohtori Petteri Taalas on ollut Ilmatieteen laitoksen palveluksessa vuodesta 1985 muun muassa tutkijana, projektipäällikkönä ja tutkimuspäällikkönä sekä vuodesta 2001 tutkimusprofessorina. Hänen työtehtävänsä ovat liittyneet muun muassa otsoni- ja UV-tutkimukseen, arktisen alueen globaalimuutokseen sekä uuden sukupolven satelliittiohjelmien kehittämiseen. Hän on väitellyt tohtoriksi meteorologiasta Helsingin yliopistossa vuonna 1993. Lisäksi hän on toiminut ympäristötieteiden dosenttina Kuopion yliopistossa vuodesta 1998 lähtien.

Taalas on osallistunut useisiin kansainvälisiin tutkimushankkeisiin, joita ovat rahoittaneet muun muassa Euroopan Komissio, Euroopan meteorologisten satelliittien järjestö, EUMETSAT ja Yhdysvaltojen avaruusjärjestö, NASA. Hän on johtanut useita kansallisia ja kansainvälisiä tutkimus- ja kehityshankkeita, kuten EU:n rahoittamaa arktisen alueen UV-säteilytutkimusta sekä EUMETSATin Otsoniosaamiskeskushanketta.

Professori Taalaksella on lukuisia kansainvälisiä luottamustehtäviä muun muassa Euroopan Komission, Maailman ilmatieteen järjestön, Arktisen neuvoston sekä Etelämantereen tutkimuskomission puitteissa. Taalas on julkaissut kymmeniä tieteellisiä ja muita julkaisuja liittyen otsoniin, UV-säteilyyn, ilmastonmuutokseen ja satelliittimenetelmiin.

Petteri Taalas on syntynyt Helsingissä vuonna 1961. Hän on naimisissa KM, erityisopettaja Anni Taalaksen kanssa, ja heillä on viisi lasta.