Tiedote 1.7.2002

Tiedote - Kesäkuu alkoi lämpimänä ja päättyi kolean sateisena

Ilmatieteen laitoksen mukaan kesäkuun alkupuoli oli korkeapainevoittoista aikaa, kun taas juhannusviikolla sää muuttui kertaheitolla epävakaaksi. Matalapaineita riitti lähes jokaiselle päivälle. Päättynyt kesäkuu oli Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan 1 - 2,5 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Kesäkuun keskilämpötila vaihteli Lapin 11 asteesta etelärannikon noin 16 asteeseen.

Kesäkuun alussa maan pohjois- ja itäosassa satoi vähän ja Lounais-Suomea koetteli kuivuus. Ilmatieteen laitoksen mukaan kesäkuun korkein hellelukema mitattiin 12. päivänä, jolloin sekä Puumalassa että Oulun lentoasemalla päivän ylin lämpötila kohosi 27,5 asteeseen. Suomi kuului tällöin vahvaan korkeapaineen alueeseen ja etelätuulen vaikutuksesta saimme kokea tuulahduksen Välimeren ilmasta.

Epävakainen säätyyppi alkoi juhannusviikolla läntisen ilmavirtauksen seurauksena. Juhannusviikon alussa Suomi kuului jo vankasti laajaan matalapaineen alueeseen. Sää muuttui pohjoisessa kylmäksi ja muuallakin koleaksi. Juhannuksena maassamme satoi erityisen runsaasti. Heinäpoudista saattoi enää haaveilla, sillä sade- ja ukkoskuurot olivat hyvin yleisiä ja sademäärät runsaita monin paikoin. Pirkanmaalta Keski-Suomen yli Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella vettä satoi vuorokaudessa yli 40 millimetriä. Harvinainen oli myös juhannuksena lähes myrskyksi yltynyt tuuli, joka aiheutti vaaraa veneilijöille etenkin Suomenlahdella ja sisävesillä. Rankkasateet ja myrskyisä tuuli aiheutuivat Etelä-Itämerellä syvenneestä matalapaineesta, joka liikkui juhannuspyhien aikana maamme eteläosien yli Venäjälle.

Kylmän ja tuulisen juhannuksen jälkeen sää vähän lämpeni ja pohjoisessakin päästiin vähitellen lähemmäksi pitkän ajan keskiarvoja. Sade- ja ukkoskuurot olivat kuitenkin päivittäisiä ja sateen aikana lämpötilat jäivät monin paikoin myös etelässä päivällä alle 15 asteen. Loppukuun ukkostilanteiden erikoisuus oli 26. kesäkuuta Nurmijärvellä esiintynyt trombi.

Kesäkuun sademäärät vaihtelivat maan etelä- ja keskiosassa yleisesti 75 - 120 millimetriin. Pohjanmaan maakunnissa ja Kainuussa sadetta kertyi 50 millimetrin molemmin puolin. Lapissa kesäkuun sademäärä vaihteli Länsi-Lapin alle 40 millimetristä Sallan 100 millimetriin. Kuukausisateet olivat täten Pohjois-Lappia lukuun ottamatta yleisesti 1,5 - 2-kertaiset pitkän ajan keskiarvoon nähden.

Lisätietoja:

Ilmastopalvelu puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min + pvm)

Kesäkuun tilastojaVuodenajat, kuukaudet ja vuositilastotKesän ukkostilanteet