Uutinen 28.3.2019

WMO: ilmastonmuutoksen vaikutukset voimistuivat vuonna 2018

Merenpinnan nousu, merijään kutistuminen, jäätikön vetäytyminen ja lukuisa joukko äärimmäisiä sääilmiöitä, kuten lämpöaaltoja ja tulvia. Esimerkiksi nämä ilmastonmuutoksen vaikutukset koettiin vuonna 2018.
Kuva: Jorma Leskelä

Maailman ilmatieteen järjestö WMO julkaisi tänään vuosittaisen ilmaston tilaa kuvaavan State of the Global Climate -raportin. Sen mukaan ilmastonmuutoksen fyysiset merkit sekä vaikutukset ihmisiin kasvavat samalla kun ilmakehän hiilidioksidipitoisuus jatkaa kasvuaan.

Vuosi 2018 oli mittaushistorian neljänneksi lämpimin, ja vuodet 2015–2018 ovat olleet mittaushistorian neljä lämpimintä vuotta.

"Tiedeyhteisön viesti on yksiselitteinen: ilmakehän hiilidioksidipitoisuus ja maapallon keskilämpötila jatkavat kasvuaan. Kuten IPCC:n 1,5 asteen raportti osoitti, ilmastonmuutoksen hillintätoimenpiteillä on kiire", sanoo Ilmatieteen laitoksen tieteellinen johtaja Ari Laaksonen.

Myös valtamerten sisältämä lämpömäärä on kasvussa. Vuonna 2018 valtamerten ylimpien 700 ja 2 000 metrin kerrosten lämpösisällöt olivat jokaisella kolmen kuukauden pituisella mittausjaksolla mittaushistorian suurimpia tai toiseksi suurimpia.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät valtamerissä

Raportista selviää myös, että merenpinta nousee kiihtyvällä tahdilla; vuonna 2018 se oli korkeammalla kuin koskaan aiemmin mittaushistoriassa. Meret myös jatkavat happamoitumistaan.

Arktinen merijää ja Etelämantereen merijää pysyttelivät koko vuoden keskimääräistä pienempinä. Alustavien tulosten mukaan myös jäätiköt jatkoivat vetäytymistään vuonna 2018.

Raportin mukaan suurin osa viime vuoden luonnonkatastrofeista oli säähän ja ilmastoon liittyviä, ja ne vaikuttivat lähes 62 miljoonaan ihmiseen. Näitä olivat esimerkiksi hurrikaanit Florence ja Michael Yhdysvalloissa, lämpöaallot ja maastopalot Euroopassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa sekä rankkasateet ja tulvat Keralassa Intiassa.

Lisätietoja:

tieteellinen johtaja Ari Laaksonen, Ilmatieteen laitos, p. 029 539 5530

WMO:n State of the Global Climate in 2018 -raporttiin on koostettu tuloksia ilmastonmuutoksen pitkäkestoisista kuvaajista, kuten ilmakehän lämpötilan ja hiilidioksidipitoisuuden kehityksestä, merten lämpötilan kehityksestä, merenpinnan noususta, merten happamoitumisesta sekä merijään laajuudesta. Raportissa kuvataan myös ilmastonmuutoksen vaikutuksia ihmisiin. Raportin aineisto on kerätty mm. kansallisilta ilmatieteen laitoksilta.

WMO:n (englanniksi)

WMO:n (englanniksi) 

Interaktiivinen kartta, josta voi tarkastella vuoden 2018 säätapahtumia (englanniksi)