Uutinen 14.2.2019

Huipulla tuulee – usein voimakkaammin kuin laaksossa

Inversio ja tunturien huippujen pienuus vaikuttavat siihen, että sään ennustaminen oikein tuntureille on välillä haastavaa.
Kuva: Juha Hatakka

Topografia eli maaston muodot vaikuttavat sään ennustamiseen. Tunturin laella on useinkin yli 10 astetta lauhempaa kuin tunturin alapuolisessa laaksossa.

Tunturien huipuilla tuuli voi olla selkeästi voimakkaampaa kuin alemmilla alueilla. Tämä johtuu ilmiöstä nimeltä inversio.

"Välillä säätilanne voi olla sellainen, että muodostuu ns. pintainversio. Tässä tilanteessa tuulet eivät pääse samalla voimakkuudella maanpinnan tasolle kuin mitä tuulen nopeus on inversiokerroksen yläpuolella. Tunturien huiput voivat kuitenkin olla inversiokerroksen yläpuolella, ja siellä tuuli voi olla selkeästi voimakkaampaa kuin alemmilla alueilla", Ilmatieteen laitoksen Sää- ja turvallisuuskeskuksen päällikkö Anssi Vähämäki selittää.

Tuuliennusteiden kohdalla onkin hyvä huomioida, että tuuliennusteet maa-alueilla eivät rajallisen paikallisen tarkkuutensa vuoksi huomioi täydellisesti tunturien huippuja. Ennusteet kuvaavat pääasiassa useiden neliökilometrien kokoisen alueen keskiarvoa, ja tunturien huiput ovat niin pieniä, ettei säämalli suoraan pysty ottamaan niitä kunnolla huomioon.

Myös säätyyppi vaikuttaa sään ennustettavuuteen. Lämpötilan ennustaminen on vaikeinta kylmällä pakkassäällä, jolloin paikalliset erot lämpötiloissa voivat olla suuria esimerkiksi pilvisyyden vaihtelusta johtuen.

"Jopa alle 10 kilometrin matkalla lämpötilaero voi olla yli 10 astetta", Vähämäki kuvaa.

Ilmatieteen laitoksen Paikallissää-sivulta voi hakea sääennusteen noin 17 000 paikkaan Suomessa. Mukana on Suomen kuntien lisäksi kyliä, kaupunginosia ja saaria. Sääennusteen voi hakea myös tuhansiin ulkomaisiin kohteisiin. Sääennuste tehdään Paikallissää-otsikon nimeämään paikkaan, mutta ennuste ei ole riippuvainen lähimmästä säähavaintopaikasta. Paikallissää-palvelu on tarkoitettu maalla liikkuville. Vesilläliikkujille sopivat sääpalvelut löytyvät Ilmatieteen laitoksen verkkosivujen Merisää ja Itämeri -osiosta.  

Lisätietoja:

Miten ennuste muodostetaan?Ilmatieteen laitoksen lumivyöryennuste