Uutinen 28.5.2015

Ilmatieteen laitos mukana Avoimen datan viikolla

Pohjoismaissa järjestetään Avoimen datan viikko 29.5. - 7.6. Viikon aikana järjestetään erilaisia avoimeen dataan liittyviä tapahtumia, esittelyjä, kilpailuja ja muuta avoimeen dataan liittyvää toimintaa.

Suomesta järjestelyihin osallistuu Open Knowledge Finland OKF, Avoimen tiedon ohjelma sekä useita julkisen hallinnon ja alan muita toimijoita. Myös Ilmatieteen laitos on mukana viikon tapahtumissa.Pohjoismainen avoimen datan viikko on ensimmäinen Pohjoismaiden välinen tapahtuma, jossa kehitetään ja vahvistetaan avoimeen dataan liittyvää yhteistyötä. Avoimen tiedon ja tutkimuksen edistäminen on luonnollista jatkoa muulle pohjoismaiselle yhteistyölle.

Ilmatieteen laitoksen avointa dataa ollut saatavissa kaksi vuotta

Ilmatieteen laitoksen avoimen data on synnyttänyt kahden vuoden aikana useita verkkopalveluita, ja dataa on hyödynnetty monipuolisesti. Ilmatieteen laitoksella projekti jatkuu edelleen, kun uutta dataa lisätään jo aiemmin julkaistujen rinnalle. "Viime vuoden aikana mukaan tuli lisää tutkahavaintoja, säähavaintojen ilmastolliset vertailuarvot, lentosääsanomadata ja HELMI-jäämalli. Lähiaikoina avautumassa ovat sää- ja merivaroitukset ja säähavaintojen pitkät aikasarjat", kertoo ryhmäpäällikkö Mikko Visa. Tällä hetkellä Ilmatieteen laitoksen avoimen datan palvelussa rekisteröityneitä käyttäjiä on yli 7200 ja päivässä tehdään noin 300 000 latausta.

"Uusia yrityksiä on syntynyt tietojemme mukaan ainakin yksi; SunSää Promotions Oy. Erilasia Ilmatieteen laitoksen dataa hyödyntäviä sovelluksia, joissa avointa dataa tiedetään käytettävän, on noin reilut parikymmentä ja datan pohjalta luotuja mobiiliappsejä ainakin kaksi", luettelee sisäinen tarkastaja Maija-Liisa Honkola, joka vastaa avoimen datan viikon järjestelyistä Ilmatieteen laitoksen osalta.

Lisätietoja:

Suomen tapahtumia Avoimen datan viikolla:http://fi.okfn.org/2015/05/06/pohjoismaiden-avoimen-datan-viikko-nordic-open-data-week-29-5-7-6-2015/

Ilmatieteen laitoksen avoin data:https://ilmatieteenlaitos.fi/avoin-data

https://www.avoindata.fi/fi/content/pohjoismaisen-avoimen-datan-viikko-alkaa-2952015https://www.avoindata.fi/sv/content/den-nordiska-veckan-för-öppna-data-börjar-2952015

Avoindata.fi Twitterissä www.twitter.com/avoindatafi