Ajankohtaista: 2018

Mars 2020 -mönkijän kosteusmittalaitteet valmistuneet

27.9.2018 8:30

Ilmatieteen laitos toimittaa NASAn Mars 2020 -mönkijään paine- ja kosteusmittalaitteet osana laajempaa MEDA-mittalaitepakettia. Painemittalaite valmistui aiemmin tänä vuonna, nyt myös kosteusmittalaite on valmistunut.

Kuva: Maria Hieta / IL

Kuva: Maria Hieta / IL

Mars 2020 -mönkijässä Marsin kaasukehän painetta ja kosteutta mittaavat aikanaan Ilmatieteen laitoksen toimittamat MEDA PS- ja MEDA HS -laitteet. Koko MEDA-mittalaitepaketti luovutetaan NASAlle asennettavaksi mönkijään myöhemmin tänä syksynä.

"Kosteusmittalaite on nyt vuorollaan saatu valmiiksi, kalibroitu ja testattu. Seuraavaksi laitteita testataan Espanjassa MEDA-paketin keskustietokoneen kanssa ennen kuin ne luovutetaan NASAlle", kertoo Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö Maria Genzer.

Mittalaitteet perustuvat Vaisala Oyj:n anturiteknologiaan ja ovat samantyyppisiä kuin Curiosity-mönkijään vuonna 2012 toimitetut laitteet. Tutun teknologian lisäksi mittalaitteissa on mukana Vaisalan uudemmat ja tarkemmat paine- ja kosteusanturit, joiden käytöstä Marsissa ei ole vielä kokemusta.

Parhaillaan Ilmatieteen laitoksella on testaus- ja kalibraatiovuorossa samantyyppiset mittalaitteet myös Euroopan avaruusjärjestön ExoMars 2020 -laskeutujaan. Nämä valmistuvat vuoden lopussa.

Toimiessaan yhtä aikaa Marsissa Curiosityn, Mars 2020 -mönkijän ja ExoMars 2020 -laskeutujan kaasukehämittalaitteet muodostavat pienimuotoisen havaintoverkon, joka ennakoi tulevaisuuteen suunniteltua laajaa MetNet-havaintoverkkoa.

Marsin ja Maan ilmakehien samanlaiset piirteet antavat aiheen vertailevaan planeettatutkimukseen: tutkimalla Marsia voimme myös oppia jotakin uutta maapallosta ja sen ilmakehästä.

Kosteusmittalaite ilman tukimekaniikkaa. Kuva: Maria Hieta, Ilmatieteen laitos.

Lisätietoja:

ryhmäpäällikkö Maria Genzer, puh. 050 380 3098, maria.genzer@fmi.fi

Tiedote 10.1.2018: Mars 2020 -mönkijän painemittalaitteet valmistuneet

NASAn Mars 2020 -sivusto (englanniksi): https://mars.jpl.nasa.gov/mars2020/