Uutinen 3.6.2013

Yleistietoa hellevaroituksesta

Ilmatieteen laitos seuraa ympäri vuorokauden säätä ja sen kehitystä ja varoittaa esimerkiksi helteistä tarvittaessa.
Kuva: Plugi

Ilmatieteen laitos seuraa ympäri vuorokauden säätä ja sen kehitystä ja varoittaa sääilmiöistä tarvittaessa. Varoituksissa käytettävät vaaratasot auttavat varautumaan mahdollisesti haitalliseen tai vaaralliseen säätilanteeseen asianmukaisesti.

Hellevaroitus annetaan, jos Suomessa jollekin alueelle ennustetaan tukalaa hellettä vähintään kolmen vuorokauden ajaksi. Huomioon otetaan myös ajanjakson yölämpötilat.

Hellevaroituksen eri tasot:• Tukala helle: päivän maksimi lämpötila +27 asteetta ja minimilämpötila +14 astetta• Erittäin tukala helle: päivän maksimi lämpötila +30 astetta ja minimilämpötila +18 astetta• Äärimmäisen tukala helle: päivän maksimi lämpötila +35 astetta ja minimilämpötila +20 astetta

Hellevaroitukset tarkoitettu riskiryhmille

Äärilämpötiloihin liittyvien varoitusten avulla on tarkoitus ehkäistä kylmästä ja kuumasta aiheutuvia terveysongelmia. Ilmatieteen laitos varoittaa helteistä ja pakkasista. Varoituksia annetaan vuorokautta ja ennakkovaroituksia jopa 5 vuorokautta ennen helle- tai pakkasjaksoa. Varoitukset on suunnattu erityisesti riskiryhmille tai työnsä takia ulkona oleskeleville.

Sääherkkiä riskiryhmiä ovat esimerkiksi vanhukset, lapset, sydän- ja hengitystiesairaat, diabeetikot mutta myös ulkotyöntekijät, kuljetusala sekä pelastus- ja huoltoala. Myös terveydenhuollon ja viranomaisten varautumisjärjestelmät hyötyvät varoituksista.

Äärilämpötiloihin liittyvät varoitukset otettiin käyttöön keväällä vuonna 2011. Varoitusjakso on seuraavat 24 tuntia ja varoituksia annetaan kaikkiin Suomen maakuntiin. Voimassa olevat varoitukset voit tarkistaa varoitussivulta. Varoituskarttaan hellevaroitukset merkitään punaisella ja pakkasvaroitukset sinisellä lämpömittarilla.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset: www.fmi.fi/varoituksetLisätietoja helle- ja pakkasvaroituksista: www.ilmatieteenlaitos.fi/tietoa-helle-ja-pakkasvaroitukset