Uutinen 2.5.2013

WMO: Vuosi 2012 kaikkien aikojen yhdeksänneksi lämpimin

Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n on vahvistanut tiedon, jonka mukaan vuosi 2012 oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian 9. lämpimin.
Kuva: Eumetsat

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n mukaan vuosi 2012 asettuu jälleen kymmenen lämpimimmän vuoden joukkoon huolimatta siitä, että viime vuonna lämpötiloihin vaikutti viilentävästi La Niña -ilmiö.Kaiken kaikkiaan vuoden 2012 tammikuun ja joulukuun välinen ajanjakso on ollut yhdeksänneksi lämpimin vuoden 1850 jälkeen. Globaali maan ja merenpinnan lämpötila on kyseisellä ajanjaksolla ollut 0,45˚C vertailukauden 1961-1990 keskiarvoa korkeampi .

WMO:n pääsihteeri Michel Jarraud toteaakin, että kasvihuonekaasujen kasvava trendi ja Arktisen merijään väheneminen ovat huolestuttavia merkkejä. Kaiken kaikkiaan vuoden 2012 aikana nähtiin myös monia ääri-ilmiöitä, kuten tulvia ja trooppisia sykloneita. Ennätyksellinen arktisen merijään väheneminen viime vuoden elo-syyskuussa oli Jarraudin mielestä myös huolestuttava merkki ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

WMO on koonnut vuoden 2012 ilmastotapahtumista yhteenvedon, joka löytyy osoitteesta: http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press