Uutinen 25.3.2013

Talvinen Suomi avaruudesta katsottuna

Aurinkoiset ja pilvettömät kevätsäät antavat hyvän mahdollisuuden kuvata maanpintaa satelliiteilla.
COSMO-SkyMed Product © ASI 2012 - Distributed by e-GEOS . All Rights Reserved

Alapuolella olevassa kuvassa on koko Suomi kuvattu perjantaina 15.3.2013 EOS Terra -satelliitin MODIS-instrumentilla. Kuvasta näkyy selvästi kuinka koko Suomessa on lumipeite ja merialueiden jääpeite kattaa suuren osan Pohjanlahtea ja Suomenlahtea. Kuvan tarkkuus on 1000 metriä.

Ilmatieteen laitos vastaanottaa Sodankylän satelliittimaa-asemalla satelliittikuvia ja -dataa useista kaukokartoitussatelliiteista päivittäin. Optisten laitteiden lisäksi, Ilmatieteen laitos vastaanottaa myös italialaisen COSMO-SkyMed satelliittisarjan SAR-tutkakuvaa.

Pilvisellä säällä optisilla mittalaitteilla ei pystytä kuvaamaan maanpintaa, mutta SAR-tutkasatelliiteilla saadaan kuvattua pilvisyystilanteesta ja sääolosuhteisteista huolimatta. Ilmatieteen laitos vastaanottaa italialaisen COSMO-SkyMed satelliittisarjan SAR-tutkakuvia Sodankylässä ja toimii kuvien suomalaisena jälleenmyyjänä.

Ilmatieteen laitos hyödyntää satelliittikuvia muun muassa sääennusteiden tekemisessä, Itämeren jääinformaation tuottamisessa laivaliikennettä varten ja ilmakehän otsonin ja ultraviolettisäteilyn määrän arvioimiseen. Ilmatieteen laitos myös toimittaa satelliittikuvia muiden suomalaisten tutkimuslaitosten, kuten esimerkiksi Suomen Ympäristökeskuksen, käyttöön.

Lisää satelliittikuvia Ilmatieteen laitoksen Arktisen tutkimusyksikön sivuilta:Ilmakehän otsoni UV säteilyindeksi: http://omivfd.fmi.fi/Päivittäinen kuva Suomesta: http://fmiarc.fmi.fi/satimage.html